Na hlavný obsah

Bankový odvod môže poškodiť ekonomiku, upozorňujú banky

V parlamente sa diskutuje o jeho znovuzavedení.

Bankový odvod môže poškodiť ekonomiku, upozorňujú banky
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Štát možno siahne na zisky bánk. V parlamente sa diskutuje o opätovnom zavedení bankového odvodu. Banky upozorňujú, že zdanenie môže poškodiť ekonomiku.

Bankový odvod zaviedla vláda Roberta Fica v roku 2012. Finančné domy za ten čas odviedli zhruba miliardu eur. Súčasná vláda po nástupe uzavrela s bankami memorandum a odvod zrušila.

„Rokoval som aj s bankami. Keď sa toto udeje, tak je dobré, aby to bolo časovo ohraničené. Nech to je na rok alebo rok a pol prípadne dva. Je jedno, kto to predloží, pretože to treba predložiť. Musí to byť v takej forme, aby sme nezlikvidovali banky,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Momentálne sa diskutuje o tom, či by aj banky nemali patriť k subjektom, ktoré keď dosiahnu zisk nad tri milióny, tak sa odvodom dodania,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Banková asociácia však upozorňuje, že prinavrátenie odvodu obmedzí úverovanie, a teda aj podporu hospodárstva. Negatívny vplyv bude výrazne vyšší a ďalekosiahlejší ako jeho pozitívne vplyvy v podobe vyššieho príjmu do štátneho rozpočtu, uviedla Slovenská banková asociácia.

Keďže vláda podpísala memorandum s bankami, ministerstvo financií nemôže predložiť zavedenie odvodu. Opoziční a nezaradení poslanci takúto možnosť majú. Či ju aj využijú, by sme sa mali dozvedieť v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika