Ľudia odmietajú druhú dávku vakcíny. Prečo je dôležité ju dostať?

TA3
18.5.2021 06:00

Na Slovensku, ale aj vo viacerých zahraničných krajinách dochádza k negatívnemu trendu. Ľudia sa nechávajú očkovať iba jednou dávkou očkovacej látky. Odborníci však poukazujú na to, že by sme v prípade dvojdávkových vakcín nemali zostať iba pri jednej dávke. Štúdie totiž hovoria, že vakcína podaním jednej dávky stráca účinnosť. Kompletná vakcinácia naberá na dôležitosti aj v súvislosti so šírením nebezpečnejších variantov koronavírusu z iných krajín.

Ľudia odmietajú druhú dávku vakcíny. Prečo je dôležité ju dostať?
TASR/Kristína Mayerová

Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí sa čoraz častejšie vyskytujú prípady, kedy sa ľudia po prvej dávke vakcíny nedajú zaočkovať aj tou druhou. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že tak urobilo takmer 8 percent Američanov, konštatuje portál healthline.com.

"Mnohí si myslia, že sú už po prvej dávke úplne chránení, ale nie sú," uvádza lekár William Schaffner, expert na infekčné choroby na Lekárskej fakulte Vanderbiltovej Univerzity v Nashville v Tennessee.

Podľa lekára Johna Zaia, špecialistu na výskum vakcín, je vynechávanie druhej dávky očkovacej látky nebezpečné najmä v súvislosti so šírením nových, nebezpečnejších variantov koronavírusu. Jedna dávka nás neochráni dostatočne.

Poukazuje na zatiaľ nerecenzovanú štúdiu vykonanú tímom z Houstonu. Hovorí, že v nemocnici bolo kvôli Covidu hospitalizovaných viac tých, ktorí absolvovali len prvé očkovanie. Išlo o vyše 3 percentá. Naopak, ľudia s oboma dávkami predstavovali menej ako 1 percento.

Štúdia navyše ukázala, že účinnosť vakcíny pri užití oboch dávok predstavuje 98 percent, zatiaľ čo pri jednej dávke účinnosť klesá na 64 percent.

Prečo vynecháme druhú dávku?

Podľa Schaffnera ide o súhrn viacerých faktorov. Niektorí žijú v presvedčení, že jedna dávka postačí a poskytuje dostatočnú ochranu. Druhí zas majú nepríjemnú skúsenosť s vedľajšími účinkami a nechcú ich absolvovať znova.

Dodatočné zaočkovanie

Podľa Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb môže byť druhá dávka vakcíny od spoločností Pfizer či Moderna podaná do šiestich týždňov od prvej aplikácie. O tom, aká je účinnosť dávky podanej po viac ako šiestom týždni, zatiaľ nie sú dostupné žiadne informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok