Na hlavný obsah

Zásahový tím usmrtil medvedicu: Objavili sa pochybnosti o tom, či skutočne išlo o zviera, ktoré vyčíňalo v meste

Zásahový tím usmrtil trojročnú samicu s váhou takmer 70 kilogramov.

Zásahový tím usmrtil medvedicu: Objavili sa pochybnosti o tom, či skutočne išlo o zviera, ktoré vyčíňalo v meste
Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Foto: RTVS

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (Zásahový tím ŠOP SR) usmrtil v utorok 26. marca medzi liptovskomikulášskou mestskou časťou Iľanovo a Závažnou Porubou trojročnú samicu s váhou takmer 70 kilogramov.

Podľa odboru komunikácie a propagácie ŠOP SR išlo o problémového medveďa hnedého, ktorý útočil na obyvateľov Liptovského Mikuláša. Objavili sa však pochybnosti o tom, či skutočne išlo o jedinca, ktorý vyčíňal v meste.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Na sociálnych sieťach sa navyše objavili informácie, že medveďa v lese vyplašili ľudia.

Europoslanec spochybňuje, že išlo o konkrétneho jedinca

Po odstrele medveďa zostali po zásahovom tíme v Liptovskom Mikuláši len porozhadzované papiere, povolenky a podrobnosti o medveďovi. Na ich základe europoslanec spochybňuje, že išlo o konkrétneho jedinca.

„Konštatovalo sa, že v Liptovskom Mikuláši útočil pravdepodobne samec s hmotnosťou 80 až 100 kg a tieto vstupné dáta mali slúžiť na to, aby sa dohľadal v teréne. Človek nemusí byť veľký expert na biometriu, aby mohol konštatovať, že táto zabitá samica nemôže mať nič spoločné s tým samcom, ktorý spôsoboval problémy v Liptovskom Mikuláši,“ podotkol poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS).

Odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR uviedol, že medvedicu identifikovali na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním.

„Úlohou dronov bol zber dát, získanie a vyhotovenie dostatočne kvalitnej fotografickej a video dokumentácie. Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, zhotovenými počas viacerých sledovaní. Drony vyhodnocujú fyziologické parametre sledovaného živočícha, čo umožnilo zásahovému tímu presnú identifikáciu a úspešnú elimináciu problémovej medvedice,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie s tým, že túto technológiu identifikácie využil zásahový tím po prvýkrát.

Zásahový tím ŠOP SR ukončí v stredu (27. 3.) o 18.00 h v predmetnom území 24-hodinové hliadkovanie. „Život a pohyb v meste, ako aj jeho okolí je bezpečný. Zásahový tím je však pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť a funguje v pohotovostnom režime na celom území Slovenska. ŠOP SR zároveň vyzýva obyvateľov, aby v prípade spozorovania medveďa v intraviláne alebo jeho bezprostrednej blízkosti oznámili túto skutočnosť na existujúce čísla tiesňového volania 112, prípadne 158 a 155,“ dodal odbor komunikácie a propagácie.

Pripomenul, že zviera v nedeľu 17. marca vniklo do Liptovského Mikuláša zo severnej strany, z oblasti Západných Tatier a počas nedele napadlo v centre mesta päť osôb vo veku od 10 do 72 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny