Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Manželia z Ruska debatovali v kaviarni: Zákazník ich bonzol, za tieto slová putovali do väzenia!

(Zdroj: Twitter/Igor Sushko)

KRASNODAR - Manželský pár z Ruska bol potrestaný za zdieľanie proukrajinských názorov počas súkromného rozhovoru v kaviarni, ktorý si vypočul prísediaci zákazník. Majiteľ prevádzky na nich zavolal políciu. Nie je to zďaleka jediný prípad zasahujúci do slobody slova.

Alexej a Olesja Ovčinnikovci jedli v kaviarni s priateľom v meste Krasnodar na juhu krajiny, kde si ich rozhovor o Ukrajine vypočul iný zákazník. Ten pristúpil k stolu a vyjadril rozhorčenie nad nešpecifikovanými proukrajinskými vyjadreniami, uviedol právnik dvojice Alexej Avanesjan. Majiteľ kaviarne následne zavolal políciu, čo viedlo k zatknutiu manželov a udeleniu pokuty, informoval denník The Telegraph

Incident je jedným z mnohých príkladov toho, ako Rusko zasahuje do slobody prejavu a cenzuruje odkazy na to, čo prezident Vladimir Putin stále nazýva "špeciálnou operáciou" na Ukrajine. Na videu zverejnenom miestnymi médiami je vidieť, ako polícia spútala dvojicu, ktorá sedela na podlahe, smiala sa a hovorila: "Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!" Olesja následne dostala pokutu vo výške v prepočte zhruba 15 eur, Alexej musel dokonca ísť na pätnásť dní do väzby. Prokurátori tiež obviňujú ženu z diskreditácie ruských ozbrojených síl, za čo jej hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov.  Podľa webu Daily Star manželom odobrali ich deväťročného syna.

Deje sa to v období, kedy jedno z najznámejších ruských múzeí čelí tlaku, aby prerobilo svoju expozíciu tak, aby odrážalo konzervatívne hodnoty propagované Kremľom. Tamojší minister kultúry poslal oficiálny list, v ktorom vyzval riaditeľa Treťjakovskej galérie, aby upravil svoju zbierku ruského umenia z konca 20. storočia.

Domáci "teroristi"

Minulý piatok súd na západnej Sibíri odsúdil dvadsaťročného mladíka na dvanásť rokov do prísne stráženého väzenia za podpálenie vojenského náborového úradu, čo prokurátori klasifikovali ako terorizmus. Vladislav Borisenko údajne vlani vlani v máji hodil niekoľko Molotovových koktailov do kancelárie v Nižnevartovsku. 

Viac o téme: CenzúraPropagandaPokuta RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu