Denník N

V čakárni na termín očkovania čaká 64 ľudí nad 85 rokov, 68-tisíc šesťdesiatnikov a 30-tisíc štyridsiatnikov

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove. Foto - TASR
Veľkokapacitné očkovacie centrum v Prešove. Foto – TASR

Údaje z čakárne sú podľa ekonóma Martina Šustra mimoriadne smutné, ale ukazujú, že systém funguje a prideľuje termíny prednostne najstarším. Stále máme málo zaočkovaných osemdesiatnikov. Čísla ukazujú aj obavy päťdesiatnikov.

„Našou hlavnou úlohou je zaočkovať seniorov,“ hovoril minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) minulý týždeň. Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším podielom zaočkovaných seniorov v Európskej únii. Preto minister sľubuje podporiť očkovanie najzraniteľnejšej skupiny ľudí kampaňou.

Na termín očkovania prvou dávkou čakalo v pondelok len 64 ľudí nad 85 rokov. Čiastočne to môže znamenať, že osemdesiatnici okamžite dostávajú termíny na očkovanie. Vysvetlením zároveň môže byť aj nízka ochota očkovať sa tých, ktorí ešte vakcínu nedostali. Denníku N údaje poskytlo Národné centrum zdravotníckych informácií.

V skupine 70 až 84 rokov čaká takmer päťtisíc ľudí.

Najviac ľudí – takmer 70-tisíc – čaká na očkovanie v skupine 60 až 69 rokov. Všetci ľudia vo veku 60 a viac majú dostať vakcíny Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

Mladší dostanú vakcínu od AstraZenecy. V skupinách od 50 a od 55 rokov čaká na vakcínu menej ako 10-tisíc ľudí.

Od minulého týždňa očkujú aj štyridsiatnikov. Tých je momentálne v čakárni prihlásených takmer 32-tisíc. Tieto údaje sú z pondelka.

Zaočkovať by ich mohli o deväť dní

„Kým nevieme, aké boli priemerné lehoty čakania v jednotlivých skupinách alebo ako sa čakačky vyvíjali v čase, tak tieto čísla nevieme hlbšie posúdiť. Ak by sa očkovalo ďalej rovnakým tempom ako minulý týždeň, tak tento

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie