Denník N

Šimkovičová prerobila návrh o RTVS: nie STaR, ale STVR, namiesto programovej rady etická komisia s členom od Matice

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) prerobila pôvodný návrh zákona, ktorý má zmeniť verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) na novú inštitúciu – Slovenskú televíziu a rozhlas.

Zmien nie je veľa: ministerstvo ustúpilo od spornej programovej rady, zo zákona vyhodilo možnosť odvolať riaditeľa bez udania dôvodu – čo by bolo v rozpore s európskymi normami – a po novom pridalo vytvorenie nového orgánu – etickej komisie.

Text novely sa objavil na webe legislatívnej rady vlády, kabinet Roberta Fica by mal o zákone rokovať v stredu.

Dôvodová správa zákona spresňuje aj skratku novej inštitúcie. Namiesto STaR, ktorú v minulosti použil generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala, sa spomína skratka STVR.

Zmena názvu je v dôvodovej správe vysvetlená vetami:

„Súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska degraduje štátotvorný (slovenský) národ na región Slovensko, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Martina Šimkovičová

Médiá

RTVS za Machaja

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie