Ivan Kmotrík ml. (vpravo) a Juraj Kucka.

Ivan Kmotrík ml. (vpravo) a Juraj Kucka.

Hodená rukavica fanúšikom. Kmotrík: Niečo je zle. Liga majstrov takto nebude

05. júl 2022 o 10:00
Domáce double, skupina európskeho pohára a popri športových cieľoch návrat fanúšikov na štadión.

Generálny riaditeľ Slovana Bratislava Ivan Kmotrík ml. to označil za „kľúčové a z hľadiska dlhodobej perspektívy zlomové“: „Dlhodobo sa s tým trápime. Návštevnosť nezodpovedá našim predstavám, kvalite kádra a výsledkom.“

Výhovorky pominuli. Loptička je na strane fanúšikov

Slovan sa vrátil domov na Tehelné pole, štyrikrát po sebe získal titul, v dvoch z posledných troch ročníkov hral skupinu európskeho pohára. Krivka návštevnosti však nestúpa.

„Keď za Slovan nastupuje 8-9 reprezentantov a ľudia nemajú záujem vidieť ich, niečo je zle. V minulosti bolo výhovorkou, že Slovan nemá štadión. Pominula aj výhovorka s covidom. Potom to boli odchovanci. Pozrite sa do Žiliny, mužstvo plné odchovancov a ľudia tam nechodia. Takže to asi nie je hlavný dôvod.

Nastal čas, keď by sa mal prebudiť fanúšik Slovana. Mal by sa zamyslieť, či chce vidieť Slovan pravidelne v takejto sile, s takýmito hráčmi a ambíciami. Pretože bez jeho podpory to dlhodobo nie je možné,“ uviedol Kmotrík ml.

Kým väčšina športových súťaží vrcholí v závere, „belasých“ čaká najdôležitejšia časť sezóny v úvode. Keďže zisk titulu je pri rozpočte, podmienkach a kvalite Slovana skoro až povinnosťou, (ne)úspech jeho snaženia definuje progres v európskych pohároch.

Úvodný zápas 1. predkola Ligy majstrov odohrá už túto stredu od 20.30 doma proti gruzínskemu Dinamu Batumi. V pondelok popoludní bolo predaných necelých 5-tisíc vstupeniek.

„Batumi bude mať vypredané a my sa tu bavíme, či bude u nás 5, 6, 7, 8 alebo 10-tisíc fanúšikov. Bol by som rád, keby bolo aj tu vypredané. Bohužiaľ, to je asi len taký môj sen. Loptička je teraz na strane fanúšikov. Teraz musia ukázať, ako si cenia, čo všetko sme urobili,“ odkázal Kmotrík ml.

Ak má chodiť tritisíc, začne to strácať zmysel

Na fanúšikov apeloval niekoľkokrát v priebehu pondelňajšej predsezónnej tlačovky. Pri informácii, že Slovan vstupuje do sezóny s historicky najvyšším rozpočtom, dodal: „Myslím si, že to si zaslúži odozvu od fanúšikov, aby to konečne ocenili.“

„Každý nás porovnáva so Slaviou Praha, Legiou Varšava či Rapidom Viedeň. Každý by chcel, aby sme dosahovali také isté výsledky. A v športovej oblasti ich dosahujeme. Avšak priemerná návštevnosť Slavie v minulom roku bola 13-tisíc, Legie 15-tisíc a Slovana 3,5-tisíc,“ porovnal s okolitými krajinami.

Slovan hral v uplynulých troch ročníkoch skupinu EL a EKL. Slavia štvrťfinále EL, EKL a skupinu LM. Rapid dvakrát skupinu EL a Legia iba raz skupinu EL.

Kmotrík ml. označil návštevnosť za kľúčovú aj v nadväznosti na záujem sponzorov a následné investície do mužstva: „Musím to povedať úplne otvorene. Ak tu má chodiť tritisíc ľudí, pre mňa to asi dlhodobo začne strácať zmysel. Ľudia sú motivácia, nerobíme futbal pre seba. Sú naším zrkadlom a keď ich je na štadióne tritisíc, to zrkadlo je veľmi zlé.“

Generálnemu riaditeľovi Slovana chýba klubizmus: „V Česku tiež majú slabšie zápasy, ale na Slaviu fanúšikovia chodia. Nie na súpera, ale na svojich hráčov. Mojím cieľom je mať mužstvo, ktoré bude hrať pravidelne v Európe. Keď tu raz chceme vidieť Ligu majstrov, s priemernou návštevnosťou tritisíc to nedosiahneme. Keď návštevnosť nebude rásť, Liga majstrov tu nebude. To je holý fakt.“

Weiss: Slovanisti predsa nemohli vymrieť

Na fanúšikov apeloval aj hlavný tréner Vladimír Weiss st.: „Žijeme v ťažkej dobe, pocovidovej, vo svete je vojna, všetko je drahšie… Ale keď budeme hrať dobre, keď ľudia uvidia snahu, kvalitu, srdce, dobré výsledky, vrátia sa na štadión. Pozrite sa, ako vyzerá prostredie štadióna, tu by to malo žiť. Slovanisti predsa nemohli vymrieť, musí sa sem vrátiť tradícia.“