Na hlavný obsah

Jeden z najobľúbenejších hollywoodskych hercov Tom Cruise oslavuje 60 rokov

Máloktorá herecká hviezda má na konte toľko komerčne úspešných snímok.

Jeden z najobľúbenejších hollywoodskych hercov Tom Cruise oslavuje 60 rokov
Na snímke americký herec Tom Cruise. Foto: wikimedia commons

Americký herec a producent Tom Cruise patrí už takmer 40 rokov medzi najdôležitejšie a najobľúbenejšie postavy filmového priemyslu, hoci mu doteraz uniká oscarové ocenenie.

Len máloktorá herecká hviezda má na konte toľko komerčne úspešných a pritom kritikou väčšinou pomerne rešpektovaných snímok. Popularita tohto 170 centimetrov vysokého herca neklesá ani s nadchádzajúcimi šesťdesiatimi, ktoré oslavuje 3. júla.

Aktuálne slávi úspechy s pokračovaním akčného trháku Top Gun, v ktorom v začiatkoch svojej kariéry stvárnil úlohu vojenského pilota.

Talentovaný fešák

Hoci niektorí vidia za úspechom Toma Crusia predovšetkým jeho príťažlivý zovňajšok, má na svojom konte aj filmy, ktoré mu priniesli Zlaté glóbusy i nominácie na Oscara.

Napríklad psychologická dráma Rain Man (1988) režiséra Barryho Levinsona, dráma vietnamského veterána Narodený 4. júla (1989) Olivera Stona, komédia o boji s morálkou vo svete športu Jerry Maguire (1996) režiséra Camerona Crowa či melodráma Magnólia (1999) Paula Thomasa Andersona.

Cruise sa preslávil aj ako neohrozený šéf tímu agentov IMF Ethan Hunt v akčnej sérii Mission: Impossible, ktorá vznikla podľa rovnomenného amerického televízneho seriálu.

S nápadom urobiť z neho film prišiel vraj sám Cruise, pretože bol veľkým fanúšikom seriálu. Prvá Mission: Impossible (1996) sa nakrúcala čiastočne v Prahe.

Doteraz vzniklo šesť pokračovaní série. Siedmy film by mali do kín uviesť v septembri 2022.

Na škole bojoval s dyslexiou

Thomas Cruise Mapother IV, ako má písané v krstnom liste, sa narodil 3. júla 1962 v Syracusoch v štáte New York. Vyrastal s tromi sestrami v rodine elektrotechnika, ktorá sa neustále sťahovala. Bol dyslektik, takže školské roky pre neho neboli vôbec ľahké.

Ako podpriemerný žiak sa ale naučil bojovať s problémami a ku každej činnosti pristupovať poctivo a s dôkladnosťou. Hendikep sa snažil kompenzovať športom.

Jeho snom a cieľom ale bola herecká kariéra. Hneď po dokončení strednej školy v roku 1980 sa presťahoval do New Yorku s odhodlaním stať sa hviezdou.

Šťastie sa na neho prvýkrát usmialo, keď dostal úlohu v rockovom muzikáli Godspell. Raz bol v publiku prítomný aj taliansky režisér Franco Zeffirelli, ktorý mu ponúkol úlohu v Nekonečnej láske (1981).

O päť rokov neskôr už bol hlavnou hviezdou obrovského komerčného hitu Top Gun z prostredia elitnej školy stíhacích pilotov, ktorý nakrútil režisér Tony Scott.

Produkt hollywoodskej fabriky na sny

Úlohu producenta si Cruise prvýkrát vyskúšal pri filme Mission: Impossible a v ďalších rokoch produkoval okrem pokračovania tejto akčnej série aj napríklad sci-fi snímky v réžii Stevena Spielberga Minority Report (2002) či Vojna svetov (2005).

Pod vedením Roberta Redforda si zahral vo vojnovej dráme Hrdinovia a zbabelci (2007) a o rok neskôr vo filme Valkýra stál na čele rozsiahleho sprisahania, ktorého hlavným cieľom mala byť likvidácia Adolfa Hitlera.

Tom Cruise je typickým produktom hollywoodskej fabriky na sny, z pomerov, ktoré v nej panujú, si ale dokáže aj vystreliť. Dôkazom je úloha drsného a oplzlého hollywoodskeho producenta Lesa Grossmana, ktorú v roku 2008 stvárnil vo filme Tropická búrka.

V kostýme tučného a plešatejúceho filmového magnáta by len málokto na prvý pohľad spoznal herca, ktorého tvár zaujala milióny fanúšičiek.

V posledných rokoch zaujal napríklad snímkou natočenou podľa skutočných udalostí Barry Seal: Nebeský gauner (2017). Stvárňuje v ňom pilota s povesťou muža, ktorý „vždy doručí to, čo má“.

Vďaka tejto schopnosti pracuje pre CIA aj pre drogový kartel vedený Pablom Escobarom. Teraz láka divákov do kín na pokračovanie filmu Top Gun s názvom Top Gun: Maverick, ktoré sa na plátna dostalo po niekoľkých odkladoch spôsobených pandémiou covidu-19.

Na snímke Tom Cruise pózuje fotografom počas tlačovej konferencie na propagáciu svojho najnovšieho filmu Top Gun: Maverick.
Na snímke Tom Cruise pózuje fotografom počas tlačovej konferencie na propagáciu svojho najnovšieho filmu Top Gun: Maverick.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Kým v pôvodnej snímke Cruise hral začínajúceho pilota bojového lietadla, v pokračovaní sa na základňu vracia ako inštruktor. Len za prvý víkend si snímka v amerických kinách pripísala 124 miliónov USD.

Manželstvá a rozvody

Po prvom krátkom manželstve s herečkou Mimi Rogersovou mal Cruise vzťah s niekoľkými ďalšími filmovými krasavicami. Jeho druhou ženou, s ktorou sa rozišiel v roku 2001 po takmer 12 rokoch spoločného života, bola Nicole Kidmanová.

Spolu si adoptovali dve deti (syna a dcéru), ktoré po rozvode zostali pri Cruisovi. Potom nasledoval románik so španielskou kráskou Penélope Cruzovou.

Tretí sobáš uzavrel v roku 2006 s ďalšou herečkou Katie Holmesovou, s ktorou má dcéru Suri. Ani tento zväzok však nevydržal a v roku 2012 sa rozviedli.

Verejnú mienku si Cruise popudil predovšetkým svojou angažovanosťou v kontroverznej scientologickej cirkvi. K spoločenstvu, ktoré založil autor vedecko-fantastických románov Ron Hubbard, sa niekdajší študent františkánskeho seminára Cruise hlási od začiatku 90. rokov. Nie je jedinou hviezdou Hollywoodu, ktorý sa hlási k tejto cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet