Spor o platy eskaluje. Desaťtisíce štátnych zdravotníkov v Británii vstúpili do doposiaľ najväčšieho štrajku

TA3 ČTK
6.2.2023 10:48

Desaťtisíce zdravotných sestier a pracovníkov záchranných služieb v pondelok v Británii, prevažne v Anglicku, vstúpili do doposiaľ najväčšieho štrajku počas terajších sporov o vyššie platy. Podľa agentúry Reuters ide o najrozsiahlejší štrajk za 75 rokov existencie britského štátneho zdravotníckeho systému (NHS). Vláda pracovníkov v zdravotníctve vyzýva na ukončenie štrajkov.

Spor o platy eskaluje. Desaťtisíce štátnych zdravotníkov v Británii vstúpili do doposiaľ najväčšieho štrajku
TASR/AP

Eskalujúce spory o výške platov vytvárajú ďalšiu záťaž pre systém NHS, ktorý v poslednej dobe zápasí so značnou preťaženosťou, z čoho plynú dlhé čakacie doby na zdravotnú starostlivosť. Zdravotné sestry a pracovníci záchranných služieb štrajkovali od jesene niekoľkokrát zvlášť, ale pondelkový štrajk je spoločný. 

Zdravotné sestry a bratia budú znova štrajkovať v utorok, pracovníci záchranných služieb v piatok a fyzioterapeuti vo štvrtok. Tento týždeň tak bude čo do ochromenia štrajkami najhoršie v dejinách národného zdravotníctva, povedal Stephen Powis z vedenia NHS. Ďalšie protesty zdravotníci avizovali na 17., 20. a 22. februára a potom na 6. a 20. marca.

Zamestnanci v zdravotníctve požadujú vyššie platy, ktoré by odrážali najhoršiu infláciu v Británii za štyri desaťročia. Vláda tvrdí, že si také navýšenie nemôže dovoliť a že by to viedlo len k ďalšiemu zvyšovaniu cien a potom aj úrokov vrátane tých hypotekárnych. Od minulého leta sa do štrajkov v britskom verejnom sektore zapojilo dovedna zhruba 500-tisíc pracovníkov, čo vytvára tlak na premiéra Rishiho Sunaka, aby spory ukončil, a obmedzil tak narušenie funkčnosti verejných služieb, ako sú železničná doprava alebo školstvo.

Odborový zväz zdravotníckeho personálu Royal College of Nursing (RCN) cez víkend premiéra Sunaka vyzval, aby štrajk zdravotníkov urýchlene ukončil zmysluplnou ponukou výšky platov. RCN tvrdí, že desať rokov zlého finančného ohodnotenia prispelo k tomu, že desaťtisíce zdravotných sestričiek svoje povolanie opustili, len vlani to údajne bolo 25-tisíc. RCN pôvodne žiadal navýšenie platov o infláciu plus päť percent, ale neskôr pripustil, že by sa mohol s vládou dohodnúť na kompromise. Obe strany nedokázali dospieť k dohode napriek týždňom rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok