Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Real padol na Mallorke, Ancelotti bránil Viniciusa: Stále ho faulovali

Na snímke druhý zľava vpravo hlavný rozhodca Alejandro Hernandez udeľuje žltú kartu, vľavo dole jej adresát a hráč Realu Madrid Luka Modrič v zápase 20. kola španielskej La Ligy vo futbale RCD Mallorca - Real Madrid (1:0 ) v nedeľu 5. februára 2023. Foto: TASR - AP

Tréner hostí Carlo Ancelotti sa po zápase sťažoval na tvrdú hru domácich, hlavným terčom ich zákrokov bol Brazílčan Vinicius Junior.

Madrid 6. februára (TASR) - Nádeje futbalistov Realu Madrid na obhajobu titulu v španielskej La Lige dostali ďalšiu vážnu trhlinu. Po nedeľnej prehre 0:1 na ihrisku Mallorcy zaostávajú za vedúcou Barcelonou už o osem bodov. Tréner hostí Carlo Ancelotti sa po zápase sťažoval na tvrdú hru domácich, hlavným terčom ich zákrokov bol Brazílčan Vinicius Junior.

"Prehra veľmi bolí, no čakali sme takýto zápas, náročný, s množstvom faulov a prerušení. Pripravovali sme sa na takýto duel. Domáci mali dostať viac žltých kariet, nie pre to, že by sa dopúšťali surových faulov, ale preto, že faulovali často," vyjadril sa kouč Realu.

Hráči Mallorcy sa dopustili celkovo 29 faulov, z toho desaťkrát na Viniciusa. "Iskrilo" sa už od začiatku, dôvodom boli dlhodobo zlé vzťahy medzi Viniciusom a Mallorcou. Kapitán RCD Antonio Raillo v minulosti viackrát skritizoval Viniciusa, počas uplynulého týždňa navyše vyhlásil, že Brazílčanovi chýba rešpekt k súperom a dodal, že by ho nedal ako príklad svojmu synovi. Diváci pískali vždy, keď sa hráč s číslom 20 dotkol lopty, a naopak skandovali Raillovom meno. Vinicius sa počas zápasu sťažoval, že tréner domácich Javier Aguirre inštruoval svojich zverencov, aby na neho "poľovali". Krídelník Realu kouča konfrontoval, čo vyvolalo ďalšie vášne. Rozhodcovi sa sťažoval, že viacero faulov na jeho osobu nechal nepovšimnutých. Na konci prvého polčasu si neudržal nervy a stúpil na nohu Pabla Maffea, za čo si vyslúžil žltú kartu.

"Myslím si, že to, čo sa dialo, nebola ´Viniho´ vina. On chce iba hrať futbal. Navyše neustále čelil provokáciám a v takej atmosfére sa hral celý zápas. Neustále ho faulovali. Myslím si, že svojou hrou ide príkladom. Mladí majú radi takých šikovných hráčov. Moje vnúčatá majú doma jeho dres a nechcú žiadny iný," povedal Ancelotti. "Okolo Viniciusa sa vytvorila atmosféra, ktorá nikoho neteší. Ani hráča, ani futbal, ani fanúšikov, ktorí ho v závere nešetrili," uviedol pre Movistar obranca Realu Nacho Fernandez.

Práve jeho vlastný gól z 13. minúty rozhodol o prehre favorita. "Biely balet" nevyužil obrovskú príležitosť na vyrovnanie v druhom polčase, keď pokus Marca Asensia z jedenástky vyrazil brankár Predrag Rajkovič na roh. Pre Real to bola iba tretia ligová prehra v tejto sezóne. Hostia nastúpili v improvizovanej zostave. Na predzápasovej rozcvičke sa zranil brankár číslo jeden Thibaut Courtois, Belgičan utrpel zranenie stehenného svalu a medzi žrďami ho nahradil Andrij Lunin. Až v druhom polčase zasiahli do zápasu tradičné opory Luka Modrič, David Alaba či Toni Kroos. Madridskému tímu chýbali aj útočník Karim Benzema a stopér Eder Militao. Obaja majú drobné šrámy a Ancelotti sa aj ich rozhodol šetriť na stredajšie semifinále MS klubov FIFA proti Al Ahly.

Asensio nepremenil pokutový kop v zápase proti svojmu bývalému klubu. V Mallorce pôsobil už v mládežníckom veku a v tíme z Baleárskych ostrovov odštartoval v roku 2013 svoju profesionálnu kariéru. "Čo sa týka jedenástky, ja som vybral exekútora," prezradil Ancelotti. "Benzema, Modrič a Kroos neboli na trávniku, takže som sa rozhodoval medzi Asensiom a Rodrygom. Mysleli sme si, že Rodryga trochu psychicky poznačil jeho neúspešný pokus z jedenástky na majstrovstvách sveta (vo štvrťfinálovom rozstrele proti Chorvátsku, pozn. red.). Samozrejme, nepremenená penalta sa podpísala pod výsledok. Prehra nás mrzí, mali sme niekoľko dobrých šancí na skórovanie, ale nevyužili sme ich." Iba z lavičky náhradníkov Mallorcy sledoval úspešné vystúpenie svojich spoluhráčov slovenský brankár Dominik Greif. Jeho krajan obranca Martin Valjent pre zranenie nefiguroval v zápise o stretnutí. Mallorca si vďaka víťazstvu upevnila 10. priečku v tabuľke. "Je to pre nás dobrý výsledok, po ktorom sme sa vzdialili od zóny zostupu. No nemôže nás uspokojiť, ešte nás čaká veľa zápasov," poznamenal Aguirre.

Zaváhanie Realu využila Barcelona, ktorá zdolala FC Sevilla 3:0 a zvýšila svoj náskok na čele tabuľky pred rivalom už na osem bodov. Líder súťaže strelil všetky tri góly v druhom polčase, v 58. minúte sa presadil krížnou strelou Jordi Alba, druhý gól pridal v 70. minúte Gavi a tretí o deväť minút neskôr Raphinha. "Ťažko sa útočí, keď súper bráni s 11 hráčmi na svojej polovici. Napriek tomu, že Sevilla vystavala obranný sval, sme si dokázali vytvoriť veľa šancí, čo je obrovské pozitívum. S výsledkom som veľmi spokojný," povedal pre DAZN tréner "Barcy" Xavi Hernandez.