Denník N

Gyimesi pracoval u košického župana len pár týždňov, podľa polície vtedy zmanipuloval verejné obstarávanie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Súčasťou nedávnej rozlúčky prokurátorov s Úradom špeciálnej prokuratúry boli aj informácie o obvinení exposlanca OĽaNO Györgya Gyimesiho, košického župana Rastislava Trnku a advokátky Ivety Rajtákovej, ktorá zastupuje Košický samosprávny kraj.

O obvinení z machinácií pri verejnom obstarávaní hovoril prokurátor Ondrej Repa všeobecne: „Týkalo sa to podozrenia z predraženia zákazky na právne služby,“ povedal. Išlo o tender Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý v roku 2018 vyhrala Iveta Rajtáková. Gyimesi v tom čase krátko pracoval práve na župnom oddelení verejného obstarávania, do Národnej rady sa dostal až ako náhradník v marci 2020.

Všetci traja tvrdia, že sú nevinní, a obvinenia označujú za absurdné.

Trnka už má s trestným stíhaním skúsenosti – obvinili ho aj v kauze štyroch sypačov pre Správu ciest KSK, no pre Gyimesiho, dnes podpredsedu mimoparlamentnej Maďarskej aliancie, je to nová situácia. Podobne aj pre advokátku Rajtákovú, ktorá vlani obhajovala župana, keď ho v rámci akcie Valentín zadržala NAKA a čakal na rozhodnutie súdu, či ho budú stíhať väzobne.

Exposlanec chce vypovedať, až potom odpovie

Čo zdržalo vyšetrovanie, že až v marci, takmer po šiestich rokoch, došlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Rastislav Trnka

Slovensko

Teraz najčítanejšie