Od čarodejníc vo Švédsku po obriu omeletu v Belgicku: ako vyzerajú veľkonočné tradície po celom svete?
3 min. čítania
29.3.2024 13:00
3 min. čítania

Od čarodejníc vo Švédsku po obriu omeletu v Belgicku: ako vyzerajú veľkonočné tradície po celom svete?

Vo Švédsku sa na Veľkú noc dievčatá prezliekajú za čarodejnice. Zdroj: https://sverigesradio.se
Uložiť článok
Veľkonočné tradície sa líšia naprieč krajinami.

Kým na Slovensku sme zvyknutí na tradičné oblievanie a rozdávanie maľovaných vajíčok, tradície Veľkej noci sa líšia po celom svete.

Pozrite sa s nami na tie najzaujímavejšie zvyky, ktorými obyvatelia okolitých krajín oslavujú najväčší sviatok jari a Kresťania si uctievajú jednú z najväčších náboženských sviatostí.

Maľované vajíčka sú tradičným symbolom Veľkej noci Zdroj: reuters

Španielsko

V Španielsku je Semana Santa alebo Svätý týždeň jednou z najvýznamnejších náboženských udalostí roka. V mestách ako Sevilla, Granada a Malaga sa ulicami tiahnu prepracované alegorické vozy, známe ako pasos, so zdobenými plachtami, ktoré zobrazujú výjavy z umučenia Krista. Účastníci, často oblečení v tradičných odevoch, nesú tieto vozy na pleciach, zatiaľ čo sa davy ľudí zhromažďujú, aby sa stali svedkami slávnostného predstavenia.

V niektorých regiónoch Španielska, najmä v mestách ako Elche a Tenerife, sa Veľká noc oslavuje vytváraním nádherných kvetinových kobercov známych ako alfombras de flores. Tieto zložité koberce sa vyrábajú z okvetných lístkov, kvetov a farbených pilín, ktoré sú starostlivo usporiadané tak, aby na uliciach vytvárali zložité vzory a obrazce. Po týchto živých kobercoch potom prechádzajú sprievody, čo prispieva k vizuálnemu lesku podujatia.

Veľkopiatkový sprievod v španielskej Barcelone. Zdroj: reuters

Taliansko

Talianske veľkonočné tradície spájajú náboženskú slávnosť s kulinárskymi špecialitami. V Ríme sa tisíce ľudí zhromažďujú vo Vatikáne, aby boli svedkami pápežovej omše na Veľkonočnú nedeľu na Námestí svätého Petra.

V celej krajine sa rodiny stretávajú, aby si vychutnali bohatú hostinu s jedlami ako jahňacie mäso, artičoky a colomba di Pasqua - veľkonočný koláč v tvare holubice. V niektorých regiónoch, ako napríklad na Sicílii, sa konajú procesie známe ako La Processione dei Misteri, ktoré predstavujú krížovú cestu.

Talianska pochúťka colomba di Pasqua. Zdroj: https://italiantutor.uk
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Veľká noc, Cestovanie
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.