Denník N

Ficov nedeľný úder: Priniesol „odhalenie“ o NATO, ovládol televízne debaty, štát nestihol reagovať

Fico zverejnil v nedeľu dokument NATO, ktorý hovorí o plánovanej informačnej kampani
Fico zverejnil v nedeľu dokument NATO, ktorý hovorí o plánovanej informačnej kampani

NATO robí informačné kampane pravidelne. Podľa kritikov však tentokrát zbytočne nahralo na smeč svojim odporcom tým, že ju naplánovala v predvolebnom čase.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na kratšom videu Severoatlantickej aliancie spred piatich rokov vystupujú niekoľkí profesionálni vojaci a vojačky slovenských ozbrojených síl. „Keď chceme ochrániť naše rodiny a naše deti, je nevyhnutné byť súčasťou NATO,“ rozpráva v ňom mladá vojačka.

Toto video vytvorila už v roku 2017 profesionálna PR agentúra ako súčasť kampane „My sme NATO“. Podieľala sa na nej aj slovenská vláda, presnejšie ministerstvo zahraničných vecí, ktoré v tom čase ovládali nominanti Smeru, a ministerstvo obrany ovládané nominantmi SNS.

Informačné kampane NATO sú bežnou vecou a jednu z nich chce Aliancia rozbehnúť aj v nasledujúcich týždňoch – tentokrát s tematickým zacielením na ruskú vojnu proti Ukrajine. Názov kampane znie „Prečo na Ukrajine záleží“ a cieľom je zvýšiť podporu slovenskej verejnosti pre pomoc Kyjivu.

Problémové však môže byť jej načasovanie: aliančná kampaň na podporu Ukrajiny bude kolidovať s vrcholiacou predvolebnou kampaňou na Slovensku.

Túto skutočnosť využila cez víkend strana Smer, ktorá z PR aktivít Aliancie urobila „bezprecedentný zásah NATO do predvolebnej kampane“. Podľa vyhlásení Roberta Fica ide o škandál a z jeho zosnovania obvinil prezidentku Zuzanu Čaputovú.

„My si myslíme, že toto vyvolala prezidentka Čaputová svojím plačom, pretože ona opakovane hovorí, že ľudia na Slovensku sú zmätení, že majú zlé názory,“ vyhlásil v nedeľu Fico.

Smer v skutočnosti len využil verejne dostupnú informáciu, ktorú si upravil, vztiahol na seba a urobil z nej ďalší údajný dôkaz sprisahania Západu proti Ficovi.

„Treba povedať, že načasovanie tejto komunikačnej kampane NATO nie je šťastné. Na druhej strane to nemá nič spoločné so Smerom. NATO má len prirodzený záujem o podporu verejnosti v rámci členských štátov,“ hovorí bývalý veľvyslanec pri NATO, dnes poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

Video: Kampane NATO sú bežná vec, takto vyzerali za Smeru

Chytil sa aj Sulík

Ficovi jeho zámer vyšiel. Počas nedele bola plánovaná kampaň NATO jednou z hlavných tém, o ktorej písali médiá a o ktorej sa hovorilo v televíznych diskusiách.

„Smer kritizuje mediálnu kampaň, ktorú má na Slovensku organizovať NATO,“ informovala verejnoprávna agentúra TASR v správe, ktorú následne prevzali viaceré spravodajské denníky.

Fico si totiž informáciu o tejto kampani niekoľko týždňov šetril a vypustil ju v čase, ktorý mu vyhovoval. Bola nedeľa, keď sa v politike iné udalosti nediali a keď zároveň dostali politici Smeru pozvánku do dvoch televíznych debát, v ktorých mohli túto tému ďalej potiahnuť.

Začalo to v nedeľu ráno o 10.00. Fico s kolegami zorganizovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Smer

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie