Denník N

Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu zadržali v Kongu. Môže to skomplikovať proces s Vladimírom Pčolinským

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

(Aktualizované 19.4.) Boris Beňa je dôležitým svedkom vo viacerých politicky exponovaných kauzách, no najmä v prípade bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Proces s ním sa má začať čoskoro.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu zadržali v Konžskej demokratickej republike na africkom kontinente, informovala v stredu večer televízia Joj, čo následne potvrdil aj jeho obhajca Peter Kubina.

Kongo je jednou z najchudobnejších krajín sveta a v jeho východnej časti prebieha dlhoročný ozbrojený konflikt medzi desiatkami vojenských skupín. Od roku 1996 si vyžiadal zhruba šesť miliónov obetí.

Podľa informácií Denníka N Beňu zadržali v utorok popoludní v hlavnom meste Kinshasa.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) vo štvrtok dopoludnia hovoril o tom, že Beňu podľa jeho informácií podozrievajú zo špionáže. Odvolával sa na informácie od Slovenskej informačnej služby, ktoré dostal v stredu podvečer.

Tajná služba ďalšie podrobnosti neuviedla.

„Slovenská informačná služba si v uvedenej veci splnila informačnú povinnosť ustanovenú zákonom. Ku konkrétnym okolnostiam prípadu sa Slovenská informačná služba nemôže bližšie vyjadrovať z dôvodu existencie zákonnej prekážky,“ napísala hovorkyňa SIS Katarína Némová.

„Len sa ukazuje, že všetci tí kajúcnici, na ktorých bolo postavené naháňanie predstaviteľov bývalej opozície, asi neboli takí svätí,“ reagoval na zadržanie Beňu minister vnútra Šutaj Eštok.

Povedal, že sa ani nečuduje, že „hneď po zvolení tejto vlády sa išiel schovať do Afriky, aby sme neprešetrovali jeho krivé výpovede“.

Návrat z Konga je neistý

Beňa je kľúčovým svedkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie