Na hlavný obsah

Gröhling: Nemôžeme podporovať vládu, ktorá uráža menšiny, prezidentku a novinárov

Šipoš označil odchod SaS z koalície za prispievanie k vládnej kríze.

Gröhling: Nemôžeme podporovať vládu, ktorá uráža menšiny, prezidentku a novinárov
Na snímke je Branislav Gröhling (SaS) (vľavo) a Michal Šipoš (OĽANO). Foto: RTVS

Nemôžeme podporovať vládu, ktorá uráža menšiny, prezidentku a novinárov, povedal to v nedeľu (5. 12.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany SaS Branislav Gröhling. Podotkol, že je rád za pád vlády a že expremiér a exminister financí Igor Matovič (OĽANO) už nie je jej súčasťou.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO a poslanec NR SR Michal Šipoš tvrdí, že sa OĽANO pokúšalo o to, aby vláda dovládla v riadnom termíne. Tomu však bránilo niekoľko kríz, pričom za jednu z nich označil aj odchod strany SaS z koalície.

Gröhling tvrdí, že SaS odsúhlasila 30. september ako termín predčasných parlamentných volieb aj napriek tomu, že boli za koniec vlády v čo najskoršom termíne, na základe dohody. Dodal, že by sa nemali sústrediť na konflikty, ale na to, ako dovládnuť a čo ešte môžu poskytnúť krajine.

Šipoš však kritizoval prelietavosť SaS, či už v kontexte odchodu z vlády, podpore Hegerovej 76-tky (parlamentnej väčšiny) alebo povalenia vlády. Povedal, že z pozície predsedu klubu robil všetko pre to, aby koalícia dovládla spolu. Napriek tomu priznáva, že OĽANO aj chybovalo. „Ak by sme si nepriznali chybu, bolo by to falošné a farizejské,“ podotkol.

Bývalý minster školstva hovorí, že OĽANO sú za zavretými dverami spokojní s Matovičovým odchodom. Situácia sa vystupňovala v jeho odchod a pád vlády. „Ľudia môžu rozdať nanovo karty,“ dodal. Podotkol, že termín predčasných volieb neovplyvnili príspevky od štátu.

Kritizoval návrh OĽANO o zmrazení platov poslancov. Podľa neho by to viedlo k podplácaniu a peniaze by sa rozdelili medzi poslancov, ktorí by podporili návrhy predsedu strany. Označil to za „billboardový návrh“.

Šipoš argumentoval, že tento návrh nebol na billboardoch počas kampane hnutia OĽANO.

Ako dovládne dočasná vláda?

Opozícia bude robiť čím lepšie, tým horšie pre ich percentá, povedal poslanec NR SR Šipoš o tom, aké návrhy budú podľa neho chcieť opoziční poslanci podporovať.

„My sa budeme snažiť dohodnúť sa na platforme bývalých štyroch koaličných strán,“ dodal s tým, že zhodu hľadali aj pri schvaľovaní štátneho rozpočtu. Tvrdí, že dôležitou témou musí byť zabezpečenie štátneho kapitálu.

Gröhling kritizoval OĽANO a jeho hospodárenie so štátnymi peniazmi. Návrh o obedoch zadarmo považuje za necielený, pričom kládol dôraz na to, aby sa opatrenia neschvaľovali celoplošne. Tvrdí, že peniaze sa majú rozdeľovať tam, kde sú potrebné. Za návrh obedov zadarmo strana nezahlasuje v jeho aktuálnom znení.

V relácii o päť minút 12 5. februára diskutovali Branislav Gröhling (SaS) (vľavo) a Michal Šipoš (OĽANO).
V relácii o päť minút 12 5. februára diskutovali Branislav Gröhling (SaS) (vľavo) a Michal Šipoš (OĽANO).Foto: RTVS

Dúfa, že návrhy o obmedzení interrupcií či nedeľného predaja neprejdú schvaľovaním. To, že SaS podporuje daňovú brzdu nepovažuje za populizmus, ale za zodpovednosť. Strana sa chce zamerať na ochranu ľudí.

Šipoš tvrdí, že SaS nemá na svojej strane žiadnych odborníkov, ktorí by súhlasili s ich nepodporením zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Označil to za ideologický krok strany.

Podľa neho sa budú musieť samosprávy uskromniť, rovnako ako domácnosti. Pripomenul však, že strana schválila extra 300 000 eur na pomoc samosprávam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko