Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
347. deň na Ukrajine: Ruská armáda verbuje do vojny na Ukrajine aj odsúdené ženy
Zdielať na

347. deň na Ukrajine: Ruská armáda verbuje do vojny na Ukrajine aj odsúdené ženy

BRATISLAVA / Ruské sily uskutočnili raketový útok na centrum Charkova na východe Ukrajiny. Zasiahli tam bytový dom a univerzitu. Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia. Ruskému ostreľovaniu čelí aj Donecká oblasť, kde za uplynulých 24 hodín zomreli štyria ľudia a ďalších jedenásť sa zranilo. Okupanti okrem toho pokračujú v pozemných útokoch v niektorých oblastiach - vrátane Bachmutu na ukrajinskom Donbase, kde sa Ukrajinci dostávajú do čoraz väčšej izolácie. Samotný prezident Zelenskyj priznáva, že situácia na východnom fronte je každým dňom ťažšia.

Ruská armáda verbuje do vojny na Ukrajine aj odsúdené ženy

S cieľom doplniť straty na živej sile sa ruská armáda snaží naverbovať aj odsúdené ženy, aby sa zapojili do bojových operácií na Ukrajine. S odvolaním sa na zvodku generálneho štábu ukrajinskej armády o tom v nedeľu informovala britská stanica BBC. Medzi už naverbovanými je aj asi 50 žien zo ženského nápravnovýchovného tábora v Ruskom okupovanom meste Snižne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Tieto ženy už poslali na výcvik na územie Ruska.

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom súhrne udalostí týkajúcich sa vojny na Ukrajine cituje výrok poslanca ruskej Štátnej dumy Dmitrija Guseva, ktorý navrhol mobilizovať vedcov, inžinierov a špecialistov v oblasti informačných technológií, ako aj slová poslanca Štátnej dumy Maxima Ivanova, ktorý podporil návrh na mobilizáciu nezamestnaných Rusov. Vojenskí experti z ISW zároveň poznamenávajú, že vojna na Ukrajine viedla k ešte väčšiemu nedostatku lekárov-špecialistov v ruských regiónoch, čo má za následok lokálne občianske protesty. Ako príklad ISW uviedol protest v mestečku Volčicha v Altajskom kraji, ktorej obyvatelia žiadajú odvolanie hlavného lekára spádovej nemocnice, kde pre nedostatok lekárov zomrelo malé dieťa. Podobný protest sa odohral aj v mestečku Gornyj v Zabajkalskom kraji, kde pri čakaní na sanitku zomrelo malé dieťa.

Zelenskyj: Situácia na fronte na východe Ukrajiny sa vyostruje

"Situácia na frontových líniách na východe Ukrajiny sa vyostruje a Rusko do bojov nasadzuje čoraz viac a viac vojakov," uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kremeľ sa po mesiacoch neúspechov na bojisku snaží o významné víťazstvo, pričom ruské sily sa usilujú ovládnuť mesto Bachmut a bojujú o kontrolu nad neďalekou hlavnou zásobovacou trasou pre ukrajinské sily. Dobyť sa pokúšajú aj mesto Vuhledar zhruba 120 kilometrov juhozápadne od Bachmutu, ktoré sa tiež nachádza v Doneckej oblasti. "Často som musel povedať, že situácia na fronte je ťažká a je stále tvrdšia a ten čas je tu opäť. Útočník vkladá stále viac svojich síl do rozbíjania našej obrany," povedal Zelenskyj v pravidelnom nočnom videoposolstve. Ako dodal, mimoriadne ťažká situácia je práve v Bachmute, Vuhledare či Lymane. Námestníčka ukrajinského ministra obrany, Hanna Maliarová, predtým v sobotu na sociálnej sieti Twitter uviedla, že ruské úsilie zlomiť ukrajinskú obranu v Bachmute a Lymane zlyhala. "Lyman, ktorý leží severne od Bachmutu, bol ukrajinskými silami oslobodený v októbri," pripomína Reuters.

Pri ruskom ostreľovaní centra Charkova utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia

Centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov zasiahli v nedeľu dve ruské rakety, pričom utrpelo zranenia viacero ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Jedna z rakiet spôsobila požiar obytného domu v centre Charkova, ktorý leží na severovýchode Ukrajiny neďaleko hraníc s Ruskom. Druhá raketa dopadla na budovu miestnej univerzity. "Bola zasiahnutá obytná budova v centre mesta. Vypukol v nej požiar. Doposiaľ máme troch zranených - 54-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 51 a 55 rokov," uviedol charkovský gubernátor Oleh Synehubov. Zranená žena bola podľa neho hospitalizovaná so zraneniami po zásahu šrapnelmi. Agentúra Reuters nedokázala jeho vyjadrenie bezprostredne overiť.

Gubernátor následne na sieti Telegram informoval ešte o štvrtej zranenej osobe, ktorá bola podľa neho zranená pri útoku na sídlo univerzity. Podľa jeho slov išlo o príslušníka bezpečnostnej služby, ktorý utrpel ťažké zranenia a zdravotníci ho ošetrili priamo na mieste.

Ruské sily údajne pália ukrajinské knihy v Luhanskej oblasti

Ruské sily údajne zhabali z knižníc a škôl v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny knihy, ktoré následne pálili v teplárňach. Oznámilo to ukrajinské Centrum národného odporu - organizácia, ktorú riadia tamojšie špeciálne jednotky. V správe, ktorú denník The Guardian ale nedokázal nezávisle overiť, sa píše, že v meste Roveňky v Luhanskej oblasti Rusi hromadne pália ukrajinské knihy, najmä literatúru.

Noviny The Kyiv Independent v nedeľu napísali, že Ruskom dosadení činitelia v Luhanskej oblasti nariadili skonfiškovať 365 edícií ukrajinských kníh zo škôl a knižníc v regióne. Rusko sa od vypuknutia februárovej invázie usiluje prostredníctvom vzdelávacích inštitúcií medzi deťmi v okupovaných regiónoch úmyselne šíriť vlastné propagandistické naratívy. Tisíce detí boli z týchto území navyše pravdepodobne nútene deportovaných do Ruska. Daria Herasymčuková, poradkyňa ukrajinského prezidenta pre práva a rehabilitáciu detí, v januári uviedla, že Rusko násilím odviedlo takmer 14-tisíc ukrajinských detí. Len 125 z nich sa podľa jej slov vrátilo na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy