Na hlavný obsah

Súd so Štefanom Harabinom sa nezačal. O obžalobe bude rozhodovať Najvyšší súd

Sudca musí počkať na rozhodnite Najvyššieho súdu.

Súd so Štefanom Harabinom sa nezačal. O obžalobe bude rozhodovať Najvyšší súd
Štefan Harabin na súde. Foto: TASR/Jakub Kotian

Neúspešný kandidát v prezidentských voľbách Štefan Harabin sa postavil pred súd. Bývalý minister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu je obžalovaný zo schvaľovania trestnej činnosti. S obžalobou nesúhlasí, prípad teraz smeruje na Najvyšší súd.

Vo februári 2022, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, Harabin na sociálnej sieti napísal, že by urobil presne to isté, čo ruský prezident Vladimír Putin. Vlani v júni ho za to prokurátor obžaloval, pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) sa malo začať v pondelok (25. 3.).

„Sa nezačalo, lebo prokurátor, ktorý tu zastupuje, ktorého poslal Žilinka, nepozná spis. Veď Žilinka jasne povedal, že hanobenie národa nie je,“ uviedol Harabin.

Súdnemu procesu so Štefanom Harabinom sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Timotej Pisch:

Dozorový prokurátor tvrdenia Štefana Harabina nekomentoval. Harabin nesúhlasí ani s obžalobou za schvaľovanie trestného činu. Podal sťažnosť, rozhodovať o nej bude Najvyšší súd.

„On nepozná chartu OSN, nepozná rozsudok Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ktorý jediný, jediný môže povedať, že či ide o agresiu, alebo nie. A on povedal, že nejde o agresiu,“ argumentuje Harabin.

Za status na sociálnej sieti podali trestné oznámenie na Štefana Harabina viacerí vtedajší koaliční politici. Jedným z nich bol aj Kristián Čekovský. Po pondelkovom pojednávaní mali so Štefanom Harabinom výmenu názorov.

„Zlu nemôžeme nikdy ustupovať. Ak vidíme aj v bežnom živote, alebo aj na sociálnej sieti, že niekto obhajuje vraždenie nevinných ľudí a civilistov, schvaľuje agresivitu Ruskej federácie na Ukrajine, tak musíme proti tomu zakročiť,“ vysvetlil Čekovský.

Prokurátor na obžalobe proti Štefanovi Harabinovi trvá, o jej oprávnenosti rozhodne Najvyšší súd.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko