Na hlavný obsah

Peter Pellegrini sa stane prezidentom až po zložení sľubu. Čo ho dovtedy čaká?

Pellegrini už avizoval, ako si predstavuje svoj poradný tím.

Peter Pellegrini sa stane prezidentom až po zložení sľubu. Čo ho dovtedy čaká?
Na snímke Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zvolený kandidát na post hlavy štátu Peter Pellegrini zatiaľ nemá prezidentské kompetencie. A bude to tak až dovtedy, kým sa neskončí mandát prezidentke Zuzane Čaputovej. Budúceho prezidenta čaká do inaugurácie aj zostavovanie tímu najbližších poradcov.

Zuzana Čaputová sa stala prezidentkou 15. júna 2019 po tom, ako zložila svoj sľub. „Pätnásty jún je tu už od čias, keď v tento deň skladal v roku 1999 sľub Rudolf Schuster, no a keďže žiadny z prezidentov neskončil v úrade predčasne, tak je to tak stále,“ uviedol ústavný právnik z Právnickej fakulty UK v Bratislave Marián Giba.

Päťročný mandát súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej sa skončí v sobotu 15. júna 2024. Presne v ten istý deň na pravé poludnie sa hlavou štátu stane oficiálne Peter Pellegrini.

„Bude skladať ústavou predpísaný sľub pred parlamentom, a to do rúk predsedu Ústavného súdu,“ informoval ústavný právnik bratislavskej univerzity Vincent Bujňák.

Čo čaká novozvoleného prezidenta v najbližšom období zisťoval v Správach RTVS redaktor Radoslav Šebo:

Prezident sa nestáva prezidentom zvolením, ale stáva sa ním zložením sľubu. „Stále všetky prezidentské právomoci budú patriť súčasnej prezidentke Čaputovej,“ povedal ústavný právnik bratislavskej univerzity Marek Domin.

„Je na ňom, do akej miery právomoci bude vykonávať alebo nebude, lebo teoreticky sa môže rozhodnúť, že nejaké závažnejšie rozhodnutie, ktoré môže mať vplyv smerom do budúcnosti, ponechá na toho svojho nástupcu,“ dodal.

Prezident si vytvorí vlastný tím

Počas tzv. prechodného obdobia, a teda do júna, si zvolený kandidát vytvára tím najbližších spolupracovníkov a poradcov. Peter Pellegrini pre RTVS potvrdil, že vo výkonnom tíme chce mať ľudí, ktorí ho sprevádzali počas rôznych doterajších pozícií, ktoré v politike zastával.

„Ja sa určite neobklopím len ľuďmi, ktorí mi budú pritakávať. To je najväčšia chyba, ktorú môže politik spraviť. Budem rád, keď v rámci poradcovského zboru budú naozaj ľudia, ktorí poznajú život, ktorí niečo dosiahli a ktorí sa neboja povedať aj hlave štátu, ak sa im niečo nepáči, alebo ak sa hlava štátu mýli,“ priblížil zvolený kandidát na prezidenta Peter Pellegrini.

„Ani ústava, ani zákon nepočíta s oficiálnymi poradcami alebo s poradnými orgánmi. Ale vieme, že každý prezident mal okruh svojich poradcov, pretože právomoci sú veľmi rôznorodé. Na jedného človeka by to bolo nerealizovateľné, aby sám o všetkom rozhodoval bez odbornej rady,“ ozrejmil Marek Domin.

Zvolený kandidát Peter Pellegrini nateraz nekonkretizoval žiadne mená. No avizoval, že sa chce stretnúť s prezidentkou už na budúci týždeň a dohodnúť sa s ňou na tom, kedy môže do Prezidentského paláca poslať svoj tím, ktorý začne pripravovať prevzatie agendy prezidentskej kancelárie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko