Na hlavný obsah

V Tirolsku zabila lavína päť ľudí. Medzi nimi je aj vodič pluhu

V oblasti platí vysoké lavínové nebezpečenstvo.

V Tirolsku zabila lavína päť ľudí. Medzi nimi je aj vodič pluhu
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Päť ľudí za posledný deň zomrelo pod lavínami v rakúskom Tirolsku. Ide o jedného vodiča pluhu a štyroch mužov, ktorí sa vydali do hôr za rekreáciou. V Tirolsku a Vorarlbersku stále platí štvrtý z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva.

Na vodiča pluhu sa lavína zosunula v sobotu (4. 2.) v údolí Debanttal na pomedzí Tirolska a Korutánska, píše agentúra APA. Záchranári v nej v noci na dnes objavili telo tohto muža aj jeho traktor.

V sobotu popoludní sa na horskú službu obrátili príbuzní 62-ročného muža, ktorý sa nevrátil z horskej túry a domov prišiel len jeho pes. Podozrievali, že ho strhla lavína, ale v sobotu museli záchranári pátranie prerušiť pre vysoké lavínové nebezpečenstvo. Pokračovali v nedeľu (5. 2.).

Horská služba našla telá 29-ročného horského sprievodcu a jeho 33-ročného rakúskeho klienta, ktoré v sobotu dopoludnia zmietla lavína v neznačenom teréne pri horskej obci Sankt Anton. Pátranie muselo byť pre hrozbu pádu ďalších lavín niekoľkokrát prerušené.

Dnes sa ďalšia lavína utrhla v údolí Ötztal pri obci Längenfeld. Podľa portálu denníka Kronen Zeitung na mieste boli traja ľudia, jedného z nich sneh zasypal. Tento 55-ročný muž zomrel.

Na záchrannú akciu vychádzala horská služba aj v údolí Schmirntal, kde pod masami snehu uviazli traja ľudia. Všetkých sa podarilo včas nájsť a zachrániť, uvádza Krone.at.

Spadli desiatky lavín

Len za sobotu sa v Tirolsku a Vorarlbersku zosypali desiatky lavín, v samotnom Tirolsku ich bolo asi 30, desať z nich sa uvoľnilo kvôli ľuďom. Záchranári našli dvoch mŕtvych a už v piatok pod lavínou zomrel lyžiar z Číny.

Odborníci z oboch spolkových krajín vyzývajú milovníkov zimných športov k veľkej opatrnosti. Neskúsení by sa nemali vydávať mimo zjazdoviek, lavínu dokáže uvoľniť jediný človek, za súčasných podmienok sa ale môže utrhnúť aj spontánne.

V sobotu sa vo Vorarlbersku podarilo z horskej riečky zachrániť 69-ročného muža, ktorého do nej stiahol pes na vodítku a prepadol sa pod nimi ľad. Z vody ho záchranári pri komplikovanom zásahu vytiahli za pomoci lana spusteného z vrtuľníka až po 45 minútach. Previezli ho do nemocnice v bavorskom mestečku Immenstadt im Allgäu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet