Na hlavný obsah

Počet obyvateľov Rakúska presiahol deväť miliónov, a to vďaka imigrantom

Viac ako 67-tisíc ľudí prišlo z Ukrajiny.

Počet obyvateľov Rakúska presiahol deväť miliónov, a to vďaka imigrantom
Ilustračná fotografia. Foto: Unsplash

Počet obyvateľov Rakúska oficiálne presiahol deväť miliónov. K 1. januáru tohto roku v krajine žilo 9 104 772 ľudí, čo je o 125 843 alebo tiež o 1,4 percenta viac ako rok predtým.

Ide o najvýraznejší nárast od 2. svetovej vojny, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na čísla, ktoré zverejnil rakúsky štatistický úrad. Podľa neho sú za nárastom počtu obyvateľov výlučne prisťahovalci, najmä tí z Ukrajiny.

„Je to najväčší nárast počas jedného roka za dobu existencie druhej republiky,“ uviedol šéf štatistického úradu Tobias Thomas. „Obyvateľstvo pritom rástlo výlučne vďaka imigrácii zo zahraničia,“ zdôraznil Thomas.

Vlani sa do Rakúska prisťahovalo takmer o 137-tisíc ľudí zo zahraničia viac, ako koľko ich z krajiny odišlo. Rozdiel je väčší ako v čase vrcholiacej utečeneckej krízy v roku 2015. Viac ako 67-tisíc ľudí pritom prišlo z Ukrajiny napadnutej Ruskom.

Bez migrácie by počet obyvateľov alpskej republiky klesol o 10 705, keďže o toľko viac Rakúšanov vlani zomrelo, ako sa narodilo. Počet pôrodov pritom klesol o štyri percentá na menej ako 83-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet