Denník N

Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Úspech zbierky na muníciu je prejav vzdoru voči Ficovi, ale aj odkaz Ukrajincom, že tu stále sme a podporujeme ich, hovoria komentátori Roman Pataj a Filip Obradovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Česká vláda mesiace pracuje na veľkom nákupe munície pre Ukrajinu, premiér Robert Fico (Smer) odmietol prispieť a slovenskí občania už vyzbierali vyše dva milióny eur. Zbierka sa volá: Keď nie vláda, posielame my. Čo týmto Slováci odkazujú Robertovi Ficovi? 

Roman Pataj: Nie je to len odkaz Robertovi Ficovi. Je to gesto vzdoru voči nemu, ale je za tým minimálne rovnako silná túžba ukázať svetu, že Slovensko neznamená Robert Fico, že postoj Slovenska k vojne na Ukrajine sa nerovná postoju slovenskej vlády. Toto je možno ešte silnejšia emócia a motivácia ľudí, ktorí posielajú peniaze. Boli zvyknutí, že Slovensko bolo jednoznačne na strane Ukrajiny, boli na to pyšní. Teraz o ten pocit hrdosti prišli a chcú svetu ukázať, že sme nikam neodišli, sme stále tu a na strane obete.

Akú úlohu v tomto celom zohráva, že je po prezidentských voľbách a časť krajiny je sklamaná, že aj tieto voľby vyhral Robert Fico?

Filip Obradovič: Načasovanie zbierke pomáha. Ľudí, ktorí nevolili kandidáta vládnej koalície, bolo 1,2 milióna. Je to veľké množstvo, stále sú zmobilizovaní a sú nespokojní s tým, ako dopadli parlamentné aj prezidentské voľby. Emócia, ktorá je tu po voľbách, pomáha, aby ľudia ukázali, že Slovensko nie je len Robert Fico.

Čo sa aktuálne deje na Ukrajine a ako veľmi teraz ukrajinská armáda potrebuje muníciu?

Roman Pataj: Na Ukrajine to teraz vyzerá veľmi zle. Ukrajinskej armáde chýba úplne všetko – ľudia, munícia, technika. Rusom sa v posledných týždňoch podarilo zničiť osem z jedenástich ukrajinských tepelných elektrární. Zničili najväčšiu vodnú elektráreň na Dnepri pri Zaporižii aj ďalšie vodné elektrárne. Kamkoľvek sa na Ukrajine pozrieme, situácia je zlá a munícia je toho súčasťou. Rusi pomaly postupujú a do značnej miery im to umožňuje práve to, že na mnohých miestach Ukrajinci nie sú schopní klásť im odpor, lebo nemajú dostatok munície. To, že česká vláda zohnala muníciu, rozbehla iniciatívu, je pre ukrajinskú armádu dôležitá vec. To, že sa k tomu pridali aj slovenskí občania, je silné gesto, ale má to aj reálne dôsledky, a to veľkú reálnu pomoc pre ukrajinskú armádu.

Naša kolegyňa sa na vláde opýtala ministra Tomáša Tarabu, či prispeje na muníciu. On povedal, že nepodporuje zbrojenie a vynadal novinárom, že moralizujú. Čo nám to povedalo o Tarabovi?

Filip Obradovič: Že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

KDH

Tomáš Taraba

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie