Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký prezident vyjadril podporu prímeriu medzi Izraelom a Hamasom

Na snímke americký prezident Joe Biden vo východnej miestnosti Bieleho domu v pondelok 17. mája 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biden zároveň vyzval Izrael, aby vyvinul všetko úsilie na zabezpečenie ochrany nevinných civilistov.

Washington 18. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden počas pondelňajšieho telefonátu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyjadril podporu prímeriu v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, uviedol Biely dom.

"Prezident vyjadril podporu prímeriu a prediskutoval angažovanosť USA s Egyptom a ďalšími partnermi v tomto smere," citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra DPA.

Biden zároveň "vyzval Izrael, aby vyvinul všetko úsilie na zabezpečenie ochrany nevinných civilistov", a "zopakoval svoju pevnú podporu právu Izraela brániť sa pred nevyberanými raketovými útokmi".

Tlačová služba izraelskej armády vo svojej situačnej správe informovala, že palestínski radikáli z pásma Gazy v pondelok podvečer pokračovali v ostreľovaní izraelských regiónov susediacich s palestínskou enklávou.

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája. Podľa posledných údajov bolo na izraelskej strane zabitých najmenej desať ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Na palestínskej strane, iba v sektore Gaza, už počet obetí útokov izraelskej armády prekročil 200. Zranených bolo viac ako 1300 ľudí.