Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Homosexuáli sú tiež Božie deti a cirkev by sa im mala otvoriť, vyhlásil pápež František
Zdielať na

Homosexuáli sú tiež Božie deti a cirkev by sa im mala otvoriť, vyhlásil pápež František

VATIKÁN / Homosexuáli sú tiež Božie deti a cirkev by sa im mala otvoriť, vyhlásil pápež František pri návrate z Južného Sudánu. Práve táto krajina je totiž jednou z tých, kde ľudí za homosexualitu trestne stíhajú. Svätý otec označil zákony, ktoré trestajú ľudí z LGBTI komunity, za hriechy. Zároveň zopakoval svoje presvedčenie, že rodičia by nikdy nemali zatracovať svoje deti pre ich sexuálnu orientáciu.

"Kriminalizovať ľudí s homosexuálnymi sklonmi je nespravodlivosť," uviedol pápež, ktorý takýto prístup odsúdil spolu s najvyšším duchovným anglikánskej cirkvi, arcibiskupom Justinom Welbym, aj vysokým predstaviteľom Škótskej cirkvi Iainom Greenshieldsom. V jedenástich krajinách sveta naďalej za homosexualitu hrozí trest smrti. Podľa aktivistov z komunity LGBTI pritom jej členovia často čelia ústrkom, diskriminácii a násiliu aj v krajinách, kde ich sexuálna orientácia formálne trestná nie je.

Pápež sa v lietadle tiež zmienil o svojich ďalších cestovných plánoch. Rád by v septembri navštívil Mongolsko. Bola by to prvá návšteva akéhokoľvek pápeža v tejto ázijskej krajine, kde žije menej ako 1 500 katolíkov. Budúci rok by potom chcel zavítať do Indie. Tento rok Františka ešte čakajú už skôr oznámené návštevy Portugalska a Francúzska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy