Na hlavný obsah

Boris Kollár trvá na reforme ústavy. Hlasovanie o nej sa zatiaľ odkladá

Situáciu môže zmeniť pád vlády.

Boris Kollár trvá na reforme ústavy. Hlasovanie o nej sa zatiaľ odkladá
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Ak padne vláda, Sme rodina chce mať v rukách poistku, ktorá dovedie Slovensko k predčasným voľbám. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) trvá na reforme ústavy, a to napriek vetu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). O predčasných voľbách by v takom prípade rozhodoval buď parlament alebo ľudia v referende.

Hlasovanie o reforme ústavy sa zatiaľ odkladá, respektíve strana Sme rodina vyčkáva, no situácia sa môže zmeniť po prípadnom páde vlády. OĽANO signalizuje, že v takom prípade by veto stratilo význam, keďže s vládou by skončila aj súčasná koalícia a vzájomné dohody.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ak by sa opozícia v utorok (13. 12.) zmobilizovala, našla potrebnú 76, a odvolala premiéra – resp. celú vládu – na rad by pravdepodobne prišla otázka, ako čím skôr doviesť krajinu k predčasným voľbám.

Hoci OĽANO naďalej vetuje túto možnosť, Sme rodina je presvedčená, že by išlo o jediné riešenie prípadnej politickej krízy. Kollár si preto ponecháva v talóne hlasovanie o reforme ústavy tak, aby o predčasných voľbách mohol rozhodnúť buď parlament, alebo ľudia v referende. Tvrdí, že je to „prezieravé.“

Ak padne vláda, padne aj veto

Parlament o reforme ústavy už rokuje. OĽANO napriek tomu tvrdí, že Sme rodina veto neporušuje a pokiaľ nedôjde k hlasovaniu, a teda je všetko v poriadku. No ak by padla vláda, podľa Matoviča s ňou padá aj celá koalícia a rovnako tak vzájomné dohody, teda aj veto.

Medzitým sa opozícia v parlamente približuje k potrebnej 76, ktorá je nutná na odvolanie premiéra. K SaS a sociálnym demokratom sa pridáva čoraz viac poslancov. Najnovšie krajná pravica.

Martin Beluský z ĽSNS podotkol, že všetkých sedem poslancov hnutia sa hlasovania zúčastnia, a to bez ohľadu na ich rodinný alebo zdravotný stav. Doplnil, že všetci „budú hlasovať za odvolanie“ Eduarda Hegera (OĽANO).

O vláde tak rozhodne niekoľko hlasov od nezaradených. Peter Pellegrini (Hlas-SD) je presvedčený, že v utorok bude kľúčový verdikt veľmi tesný, no dovtedy sa môže ešte všeličo zmeniť. „Netušíme, aké nástroje a metódy presviedčania dokáže vláda použiť na jednotlivých poslancov,“ podotkol.

Sme rodina opakuje, že podporu pre vládu hľadá u každého jedného poslanca. Odvolávanie predsedu vlády sa začne vo štvrtok (8. 12.), hlasovať sa má v utorok 13. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál