Rusko je pripravené bezprostredne po schválení prevádzky nového plynovodu Nord Stream 2 zvýšiť dodávky plynu do Európy, a to zhruba o desať percent. Podľa denníka Financial Times to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský plynárenský gigant Gazprom by podľa Putina mohol po získaní povolenia okamžite spustiť dodatočné dodávky v objeme 17,5 miliardy metrov kubických plynu ročne. Toto množstvo zodpovedá zhruba desiatim percentám minuloročných dodávok ruského plynu do Európy a Turecka, informuje ČTK.

Plynovod Nord Stream 2 má po dne Baltského mora privádzať zemný plyn z Ruska do Nemecka. Nord Stream 2 však čelí kritike zo strany Spojených štátov a niektorých európskych krajín, podľa ktorých chce Moskva tento plynovod využiť ako geopolitickú zbraň k zvýšeniu závislosti Európskej únie na Rusku.

Frans Timmermans
Neprehliadnite

Zelení socialisti ohrozujú európsku energetickú bezpečnosť

Prevádzkovateľ plynovodu, spoločnosť Nord Stream 2 AG, tento týždeň uviedol, že prvé rameno plynovodu je naplnené technickým plynom a môže spustiť prevádzku. „Ak nemecký regulátor zajtra vydá povolenie, začnú pozajtra dodávky v rozsahu 17,5 miliardy metrov kubických plynu,“ vyhlásil Putin.

Prezident dodal, že naplnenie druhého ramena plynovodu technickým plynom by malo byť hotové v decembri. Celková prepravná kapacita plynovodu má byť 55 miliárd metrov kubických ročne.

plyn
Neprehliadnite

Ruský plyn zachraňuje Európu pred energetickou kalamitou

Európa v tomto roku zažíva prudký rast cien plynu, ktorý vedie aj k zdražovaniu elektriny. Rusko v poslednej dobe čelí obvineniam, že zámerne odmieta zvyšovať dodávky plynu na európsky trh, aby si zabezpečilo rýchly súhlas so spustením plynovodu Nord Stream 2. Moskva také obvinenia odmieta.

Putin tvrdí, že za krízou na trhu s plynom v Európe stojí presun EÚ od dlhodobých kontraktov na dodávky plynu k promptnému trhu, a zvyšovanie podielu energie z obnoviteľných zdrojov.

Ladislav Barkoci
Neprehliadnite

Zemný plyn v zásobníkoch nepatrí iba domácim distribútorom

Producenti skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov a Blízkeho východu podľa neho v dôsledku tohto vývoja obmedzili dodávky do Európy.

„Keď Európania vytvárali svoje trhové pravidlá, zakladali ich na predpoklade, že sú špičkovým trhom. A nie je to tak - plyn zamieril do Latinskej Ameriky a do Ázie. Čo to má spoločné s Ruskom? Je to výsledok hospodárskej politiky Európskej komisie,“ vyhlásil Putin.

Energetickú politiku EÚ podľa ruského prezidenta vytvárajú ľudia, ktorí nie sú odborníci a ktorí klamú voličov, píše Financial Times.

Uhlie je v Nemecku najdôležitejším zdrojom pre výrobu elektriny
Neprehliadnite

Energetická kríza nabrala globálny rozmer. Prechod na zelenú energiu bol príliš rýchly