Iránsky prezident varoval Izrael pred odvetou za víkendový útok
1 min. čítania
16.4.2024 16:16
1 min. čítania

Iránsky prezident varoval Izrael pred odvetou za víkendový útok

Uložiť článok
Veľká väčšina iránskych dronov a rakiet bola počas útoku zostrelená, uviedla izraelská armáda.

Ak Izrael podnikne „čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň „bolestivá", vyhlásil iránsky prezident Ebrahím Raísí. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

Vôbec prvý priamy útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý mnohí pripisujú Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve a zahynulo pri ňom sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

„Rozhodne vyhlasujeme, že čo i len najmenšia akcia proti záujmom Iránu sa určite stretne s tvrdou, rozsiahlou a bolestivou reakciou," povedal Raísí v telefonickom rozhovore v noci na utorok s katarským emirom Tamímom bin Hamadom Ál Sáním.

Veliteľ izraelskej armády prisľúbil odvetu

Iránsky prezident zopakoval, že Teherán konal v sebaobrane, a kritizoval podporu niektorých západných vlád Izraelu.

Hlavný veliteľ izraelskej armády Herci Halevi v pondelok prisľúbil odvetu za tento bezprecedentný útok, a to napriek výzvam svetových lídrov na deeskaláciu pre obavy z rozšírenia konfliktu do regiónu.

Izraelská armáda uviedla, že veľká väčšina iránskych dronov a rakiet bola zostrelená – s pomocou Spojených štátov a ďalších spojencov – a útok spôsobil len minimálne škody.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.