Denník N

Veľa poľovníkov túži mať rysa na stene ako trofej. V KDH to musia vedieť

Rys ostrovid. Foto - Tomáš Hulík.
Rys ostrovid. Foto – Tomáš Hulík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zelený newsfilter komentuje najdôležitejšie správy o ochrane planéty.

  • KDH pomáha koalícii nabíjať zbrane poľovníkov.
  • Demänovská ľadová jaskyňa je definitívne bez ľadu.

Pytliaci sú jednou z najväčších hrozieb pre slovenských rysov a koalícia spoločne s KDH im ide urobiť veľkú radosť.

Legálne zastreliť rysa je dnes pre poľovníka prakticky nemožné. Ak parlament odhlasuje návrh kresťanských demokratov, ktorý si osvojil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS), bude možné na ne poľovať v prípade, že okresný úrad vyhlási mimoriadnu situáciu z dôvodu „nežiaduceho výskytu veľkej šelmy“.

Pôvodným cieľom zmien mala byť pritom ochrana ľudí pred útokmi medveďov. O rysoch, ale ani ďalších šelmách – vlkoch a šakaloch, ktoré sa v novele zákona o ochrane prírody z ničoho nič objavili, nebola nikdy reč. Na ich strieľanie totiž neexistuje žiadny dôvod – neexistujú záznamy o tom, že by útočili na človeka.

V pondelok sa pri príležitosti Dňa Zeme vyjadril k ochrane životného prostredia aj budúci prezident Peter Pellegrini. Vyhlásil, že si pre ňu nemôžeme zlikvidovať ekonomiku a pripraviť ľudí o prácu.

Pellegrini tak zrejme nebude nositeľom vízie zelenšieho Slovenska, ktorú do Prezidentského paláca priniesla Zuzana Čaputová.

Budúci prezident svojím výrokom navyše dokázal, že nerozumie dôležitej ekonomickej rovnici – funkčné a stabilné životné prostredie je predpokladom dlhodobo udržateľného ekonomického rastu a významne znižuje štátne výdavky. Náklady a stratené príjmy spôsobené napríklad klimatickou krízou môžu byť spolu šesťkrát vyššie, než by stálo udržanie globálneho otepľovania pod dvoma stupňami Celzia, píšu vedci v najnovšej štúdii v časopise Nature.

Na nedostatočnú ochranu prírody upozornila minulý týždeň Slovensko aj ​Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Aký máte na to názor vy? Čo hovoríte na dohodu KDH s koalíciou? Napíšte, čo si o tom myslíte, v diskusii k tomuto článku.

Toto vydanie Zeleného newsfiltra má 1 140 slov a prečítate ho za 6 minút. K dispozícii je aj ako podcast pre predplatiteľov. Nájdete ho v aplikácii Denníka N alebo na webe v hornej časti newsfiltra.


1. KDH pomáha koalícii nabíjať zbrane poľovníkov

Ilustračné foto – Jumpstory.com

Ak parlament schváli návrh, s ktorým prišli kresťanskí demokrati, hypoteticky bude na strieľanie rysov, vlkov či šakalov stačiť aj drobná zámienka. Napríklad, že rys uloví srnku a miestny úradník okresného úradu to vyhodnotí ako škodu na majetku v súvislosti s výskytom veľkej šelmy. Následným vyhlásením mimoriadnej situácie by ministerstvo životného prostredia mohlo vydávať výnimky na usmrtenie chránených živočíchov mimo bežných pravidiel.

Úradníci si budú môcť zákon vyložiť po svojom: Mimoriadna situácia z dôvodu „nežiaduceho výskytu veľkej šelmy“ je v návrhu len nejasne formulovaná. Má ísť o stav, ktorý predstavuje riziko ohrozenia života a zdravia ľudí a vznik škody na majetku ľudí. Termín škoda sa v zákone nijako nešpecifikuje, ani jej druh alebo výška.

Výnimky nielen na problémové jedince: Bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča (Demokrati) upozornil, že vydávanie výnimiek sa nebude vzťahovať len na problémové jedince. Naopak, umožní plošný neadresný lov, a to nielen v blízkosti sídiel, ale aj v prirodzenom prostredí zvieraťa.

Ako sa KDH dohodlo s koalíciou:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

KDH

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Tomáš Taraba

Zelený newsfilter

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie