Na hlavný obsah

Ekonomika eurozóny vzrástla viac, než sa predpokladalo

Rovnako bola na tom aj ekonomika Európskej únie.

Ekonomika eurozóny vzrástla viac, než sa predpokladalo
Logo eura pred budovou Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: Unsplash

Ekonomiky eurozóny aj Európskej únie (EÚ) rástli v 3. štvrťroku o niečo rýchlejšie, než sa predpokladalo.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny za tri mesiace od júla do septembra 2022 na sezónne upravenej báze medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta po +0,8 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Revidoval svoj rýchly odhad z polovice novembra, ktorý počítal so zvýšením len o 0,2 percenta. HDP celej EÚ medzikvartálne expandoval o 0,4 percenta.

V medziročnom porovnaní sa HDP v eurozóne zlepšil o 2,3 percenta (pôvodne +2,1) a v celej EÚ o 2,5 percenta (pôvodne +2,4). V prechádzajúcich troch mesiacoch HDP v eurozóne vzrástol o 4,2 percenta a v EÚ o 4,3 percenta.

Na porovnanie, HDP Spojených štátov sa v 3. štvrťroku medzikvartálne zvýšil o 0,7 percenta po -0,1 percenta v prechádzajúcich troch mesiacoch. Medziročné tempo rastu ekonomiky USA sa zrýchlilo z 1,8 na 1,9 percenta.

Ekonomiky členských štátov EÚ

V rámci členských štátov EÚ najprudší medzikvartálny rast zaznamenalo Írsko (+2,3 percenta) nasledované Cyprom, Maltou a Rumunskom (vo všetkých troch krajinách +1,3 percenta). Naopak, najvýraznejšie HDP klesol v Estónsku (-1,8 percenta), Lotyšsku (-1,7 percenta) a Slovinsku (-1,4 percenta). Slovenský HDP medzikvartálne stúpol o 0,4 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu sa v eurozóne v 3. kvartáli zvýšili o 0,9 percenta a v EÚ o 0,7 percenta. Vládne výdavky na konečnú spotrebu vzrástli o 0,1 percenta v oboch regiónoch.

Export eurozóny expandoval o 1,7 percenta a EÚ o 1,9 percenta a import o 4,3 percenta, respektíve o 4 percentá.

HDP eurozóny a zamestnanosť

HDP eurozóny sa zvýšil v 3. štvrťroku o 2,2 percent vyšší v porovnaní so 4. kvartálom 2019. Ide o posledný štvrťrok pred začiatkom pandémie. HDP celej EÚ sa zvýšil o 2,8 percenta.

Počet zamestnaných v eurozóne v 3. štvrťroku medzikvartálne stúpol o 0,3 a v EÚ o 0,2 percenta. V medziročnom porovnaní sa zamestnanosť zvýšila o 1,8, respektíve o 1,5 percenta.

Eurostat odhaduje, že v 3. štvrťroku bolo v EÚ 213,8 milióna zamestnaných, z toho 164,5 milióna v eurozóne. V porovnaní s obdobím pred pandémiou bolo pracujúcich v eurozóne viac o 3,1 milióna a v EÚ o 3,9 milióna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika