Na hlavný obsah

Vírusová nálož je u osôb s delta variantom tisíckrát väčšia, uvádza štúdia

Detekovateľné hladiny dosiahne za štyri dni.

Vírusová nálož je u osôb s delta variantom tisíckrát väčšia, uvádza štúdia
Testovanie na ochorenie covid-19 vo svete. Foto: TASR/AP

Nákazlivejšia mutácia koronavírusu s označením delta má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož – teda množstvo vírusu v organizme infikovaného ako pôvodný variant vírusu. Vyplýva to zo štúdie publikovanej na odbornom diskusnom serveri Virological.

Jej autori uvádzajú, že ľudia, ktorí sa nakazia deltou, sú pre svoje okolie infekční skôr ako infikovaní pôvodným variantom koronavírusu. V priemere trvá približne štyri dni, kým mutácia delta dosiahne v ľudskom organizme detekovateľné hladiny – v porovnaní so šiestimi dňami pri pôvodnom variante. Napísal to na webe americký verejnoprávny rozhlas NPR.

Vedci zo Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v čínskej provincii Kuang-čou uviedli, že mutácia delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v oveľa väčšom množstve ako pôvodný variant.

V priemere je vírusová dávka delty asi tisíckrát väčšia, čo podľa autorov štúdie vysvetľuje, prečo je doteraz najnákazlivejším variantom. Množstvo vírusu v tele podľa odborníkov zvyčajne určuje, ako veľmi je dotyčný infekčný.

Čínski vedci v štúdii zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali na dobu najmenej 14 dní okamžite po kontakte s infikovaným. Rovnaký postup odporúča aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Autori štúdie analyzovali vzorky 167 ľudí, ktorí sa nakazili mutáciou delta medzi 21. májom a 18. júnom v Kantone, hlavnom meste provincie Kuang-čou. Títo vedci následne porovnali vírusovú záťaž 62 infikovaných s dávkou vírusu, ktorá sa preukázala u ľudí, ktorí sa nakazili začiatkom januára 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet