Na hlavný obsah

Súdne pojednávanie s pražskou dezinformátorkou narušili jej podporovatelia. Napadli stráž a vylomili dvere do súdnej siene

Utorňajší incident rieši polícia aj vláda.

Súdne pojednávanie s pražskou dezinformátorkou narušili jej podporovatelia. Napadli stráž a vylomili dvere do súdnej siene
Bývalá novinárka Jana Peterková (uprostred) hovorí k ľuďom, ktorí ju prišli podporiť na súd v Prahe. Foto: ČTK/Alice Le Gearová

Utorňajší (30. 5.) incident na mestskom súde v Prahe sa dostal na rokovanie vlády. Vlámanie sa do súdnej siene v snahe ovplyvniť rozhodnutie súdu sa podľa ministrov spravodlivosti i vnútra nesmie opakovať.

Odvolací súd s dezinformátorkou Janou Peterkovou museli prerušiť pre výtržníctvo prítomných. Prípad riešila justičná stráž i polícia. Dvoch ľudí zadržala. Podľa odborníkov môžu ich čin kvalifikovať ako trestný čin výtržníctva a pohŕdania súdom.

Peterková šírila poplašnú správu o tom, že vojaci z NATO obsadia Česko a budú strieľať deti na detských ihriskách. Jej agresívni podporovatelia sa na pojednávanie nedostali. Na chodbe skandovali heslá gestapo a fašisti. Napadli justičnú stráž a vylomili dvere do súdnej siene.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Vstupu sa im pokúsili zabrániť členovia justičnej stráže. Po tom, čo na miesto priši policajti, na mieste situáciu upokojili. V súvislosti s týmto zákrokom boli zadržané dve osoby pre neuposlúchnutie verejnej osoby,“ priblížil hovorca pražskej polície Jan Rybanský.

V Česku ide o bezprecedentný prípad. Je to prvýkrát, čo verbálna potýčka prerástla do útoku na jeden z pilierov demokracie – súdnu moc. Súdny senát, ktorý pre incident pojednávanie prerušil, napokon zasadol v inej miestnosti a dezinformátorke za šírenie poplašnej správy potvrdil dvojročný podmienečný trest s trojročným odkladom.

„V ČR niekoľko rokov funguje ruská propaganda. Jej českí spoluhráči z radov takzvaných vlastencov strašia spoločnosť a šíria poplašné správy. Spoločnosť sa postupne radikalizuje a dá sa očakávať, že pokiaľ štát nepodnikne razantnejšiu stopku, bude to pokračovať ďalej a stane sa nejaké nešťastie,“ vysvetlil analytik dezinfoscény a lovec konšpirátorov Roman Máca.

Udalosti spred súdnej siene sa dostanú i na rokovanie vlády, kde kabinet Petra Fialu spoločne s členmi justičnej stráže a väzenskej služby prijmú opatrenia aby sa podobné incidenty už na ostatných súdoch v budúcnosti neopakovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet