Aktuálne 07. december 2022

Maďarsko zrušilo cenový strop na benzín a naftu Vláda sa zľakla dlhých radov na čerpacích staniciach, reagujú analytici

TASR
TASR

Nedostatok benzínu a nafty na maďarských čerpacích staniciach spôsobený aj reguláciou cien bol v posledných dňoch čoraz vážnejší.

Nedostatok benzínu a nafty na maďarských čerpacích staniciach spôsobený aj reguláciou cien bol v posledných dňoch čoraz vážnejší.

TASR

TASR

Vláda sa zľakla dlhých radov na čerpacích staniciach, reagujú analytici
Foto: TASR/AP

Maďarská vláda vzhľadom na medzinárodnú krízovú situáciu zrušila s platnosťou od utorka 23.00 h cenový strop pre pohonné látky. Oznámil to v utorok večer šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server telex.hu.

Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach spôsobený aj reguláciou cien bol čoraz vážnejší. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok a utorok ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemali čo predávať.

Gulyás zrušenie regulovanej ceny paliva odôvodnil „bruselskými sankciami“ a zákazom dodávok ropy do EÚ, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok.

Palivo dovážali zo Slovenska

Generálny riaditeľ ropnej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi vyhlásil, že v krajine vznikla na trhu s pohonnými látkami krízová situácia, ktorej podobná bola naposledy v 70. a 80. rokoch minulého storočia. V 31-ročnej histórii MOL-u nikdy neboli takéto problémy so zásobovaním.

„Urobili sme všetko pre zabezpečenie dodávok. Veľkú časť chýbajúcich palív sme dovážali zo Slovenska, viac však nebolo možné. Potrebujeme dovoz na nápravu stability, to však pri cenovom strope nie je možné,“ dodal Hernádi, podľa ktorého by sa trh s pohonnými látkami mal normalizovať do poldruha mesiaca.

Podľa maďarskej ropnej spoločnosti MOL panika vypukla po tom, čo sa na viacerých čerpacích staniciach minul benzín a nafta s regulovanou cenou. „Čerpacie stanice MOL-u sú stále otvorené. Cisterny (rozvážajúce pohonné látky) sú neustále na cestách a pracuje sa aj na údržbe Dunajskej rafinérie, ktorá napreduje podľa plánov,“ vyhlásila spoločnosť.

Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,17 eura) za liter. Od 30. júla mohli regulované ceny využívať iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.

Zvýšenie o takmer 50 centov

Maďarská vláda zrušením cenového stropu pre pohonné látky vlastne zvýšila ich ceny o 200 forintov (0,48 eura), reagoval na sociálnej sieti poslanec Európskeho parlamentu za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Csaba Molnár, podľa ktorého vláda klame. 

Vláda podľa opozičného politika zrušila cenový strop s odvolaním sa na sankcie, o ktorých predtým vyhlasovala, že sa na Maďarsko nevzťahujú. „Pokračujú reštrikcie a klamstvá,“ konštatoval.

Analytik Tamás Pletser pre server Index.hu uviedol, že vláda sa zľakla dlhých radov na čerpacích staniciach, pričom zastropovanie cien pohonných látok sa navyše stalo ekonomicky neúnosným. „Hrozilo prerušenie dodávok tovaru a výrazne sa skomplikovala aj činnosť záchranárov a hasičov,“ dodal.

Podľa experta na energetiku Attilu Holodu neobstojí tvrdenie vlády, že za vzniknutú situáciu môžu sankcie voči Rusku, pretože maďarská ropná spoločnosť MOL dostáva suroviny prostredníctvom ropovodu aj naďalej z Ruska, a teda lacnejšie.

„Vznikla panika, tankovali aj ľudia, ktorí vlastne tankovať nepotrebovali. Čerpacie stanice to už nevydržali, o to viac, že výrobu v Dunajskej rafinérii (v Százhalombatte) obnovili po údržbe a následnej poruche až včera nadránom. Dospeli sme do bodu, keď na domáce zásobovanie palivami potrebujeme aj dovoz,“ spresnil pre Index.hu Holoda.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia