Na hlavný obsah

Najstarším mužom na svete je Brit: Prezradil, čomu pripisuje svoju dlhovekosť

Má 111 rokov.

Najstarším mužom na svete je Brit: Prezradil, čomu pripisuje svoju dlhovekosť
Najstarší muž sveta, 111-ročný John Alfred Tinniswood. Foto: ČTK/AP

Najstarší muž sveta, 111-ročný John Alfred Tinniswood z Británie, tvrdí, že tajomstvo jeho dlhého života spočíva v šťastí, striedmosti a v tom, že si každý piatok dá fish and chips, teda rybu smaženú v cestíčku so zemiakovými hranolčekmi. Najstarším žijúcim človekom je žena, 117-ročná Maria Branyasová Morerová zo Španielska.

Tinniswoodovo prvenstvo potvrdila Guinnessova kniha rekordov. Tento mesiac vo veku 114 rokov zomrel venezuelský rekordér Juan Vicente Pérez. Jeho nasledovník, Gisaburo Sonobe z Japonska, skonal 31. marca vo veku 112 rokov.

Najstarší muž sveta teraz žije v opatrovateľskom dome v Southporte na severozápade Anglicka. Narodil sa 26. augusta 1912 v Liverpoole, niekoľko mesiacov po potopení Titaniku. Prežil dve svetové vojny, počas tej druhej slúžil v britskej armáde.

Podľa účtovníka vo výslužbe, ktorý sa dočkal pravnúčat, je kľúčom k zdravému životu striedmosť. Nefajčí a alkohol pije len zriedka. Nedrží žiadnu špeciálnu diétu okrem toho, že si každý piatok na večeru dopraje fish and chips.

„Keď človek príliš pije, je alebo chodí – keď robí niečo príliš – nakoniec mu to ublíži,“ povedal Tinniswood Guinnessovej knihe rekordov, ktorá mu vo štvrtok (4. 4.) odovzdala certifikát potvrdzujúci jeho prvenstvo. „Ale nakoniec ide len o šťastie: Človek žije buď dlho, alebo krátko a nič s tým nenarobí,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet