Pred povolaním do vojny preplával na matraci Dneper. Ukrajinec skončil v Bielorusku pred súdom

Bieloruský súd odsúdil Ukrajinca, ktorý v marci doplával do Bieloruska na nafukovacom matraci. Preplával pritom rieku Dneper. Išlo o jeden z najneobvyklejších spôsobov úniku z Ukrajiny, ktorej úrady zakázali mužom do 60 rokov prekračovať hranice, napísal server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Pripomenul, že množstvo Ukrajincov sa vyhlo povolaniu do vojny s Ruskom tým, že preplávali rieku Tisu, a tak utiekli z vlasti do Rumunska.

22.04.2024 22:39
debata (3)

Prípad ukrajinského utečenca posudzoval súd v bieloruskom meste Homel. V spise sa uvádza, že utečenec doplával do Bieloruska na nafukovačke za 300 hrivien 17. marca.

Presný úder. Rusi nie sú v bezpečí ani na ľavom brehu Dnepra
Video

V ten deň počasie zjavne neprialo kúpaniu: bolo desať stupňov nad nulou cez deň, päť stupňov v noci. Ukrajinec priplával k brehu asi tri kilometre od jednej bieloruskej dediny v Brahinskom okrese. Tam ho zadržali colníci a spísali s ním protokol o „nezákonnom premiestnení tovaru“, teda matraca, cez hranice Euroázijskej hospodárskej únie. Na súd 4. apríla sa Ukrajinec nedostavil, a tak bol v neprítomnosti odsúdený na pokutu 400 bieloruských rubľov. A matrac mu skonfiškovali.

Russia Ukraine War Čítajte viac Do boja proti Rusom vyrazia už aj ukrajinskí väzni. Prečo tiež nepošlú na front cirkusantov?

Ďalší osud utečenca je neznámy. Podľa súdneho spisu je nezamestnaný, stále bydlisko má na Ukrajine. V spise sa podľa BBC nič nepíše o tom, či sa ho úrady chystajú vyhostiť do vlasti.

Hovorca ukrajinských pohraničníkov povedal ukrajinskej redakcii BBC, že s tak originálnym spôsobom nezákonného prekročenia hranice sa ešte nestretol. „Nie je to typické,“ odpovedal na otázku, či vie o ďalších prípadoch úteku do Bieloruska po Dnepre.

Russia Ukraine War Čítajte viac Berme si príklad z Izraela, povolajme do armády ženy, zaznelo v Kyjeve. Zelenskyj je proti

Vlani vo februári server RBK-Ukrajina informoval, že ukrajinskí pohraničníci zadržali v Zakarpatskej oblasti na západe krajiny prevádzača, ktorý sa chystal prepraviť do Maďarska dvoch mužov z východu Ukrajiny snažiacich sa vyhnúť službe v armáde. Uprostred tuhej zimy chcel použiť na prekonanie pohraničnej rieky nafukovací matrac. Prevádzač, prichytený pri preberaní peňazí, inkasoval na mieste tisícku dolárov. Predtým však už za služby dostal 7 000 dolárov.

Ruskí Pati a Mati? Ukrajinci sa vysmievajú z ruských tankistov
Video

Bielorusko sa priamo nezapojilo do ruskej agresie proti Ukrajine, poskytlo však Rusku svoje územie pre vpád ruských vojsk na Ukrajinu predvlani vo februári. Ukrajina po vpáde uzavrela všetky pohraničné priechody, ale po ústupe ruských vojsk z Kyjevskej a Černihivskej oblasti obnovila fungovanie jedného priechodu, cez ktorý sa do vlasti vracajú Ukrajinci odvlečení do Ruska.

Vojna viedla k tomu, že Ukrajina vyhlásila vojnový stav, všeobecnú mobilizáciu a uzavrela hranice mužom vo veku od 18 do 60 rokov. Následne podľa pohraničníkov pribudli prípady nezákonného prekročenia hranice. Zvyčajne používajú služby prevádzačov, ktorí klientov prepravujú do susedných krajín cez lesy a hory, občas aj cez pohraničné rieky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine