26.2.2021 22:00 | Správy

Výrobu čipov ohrozuje už aj extrémne sucho na Taiwane

Zdroj: istock

Niekde vodu dovážajú v cisternách.

Mráz, sneh a prudký vietor minulý týždeň ohrozili polovodičovú výrobu v americkom Texase. Starosti s počasím ale majú aj na druhom konci sveta. Taiwan trápi dlhodobé sucho, pre ktoré klesla kapacita nádrží pod 20 %. Vláda preto apeluje na firmy v južnej časti krajiny, aby šetrili vodou.

Patria medzi ne aj fabriky na výrobu čipov. V daných regiónoch pôsobia giganti TSMC a UMC, ale továrne tam majú tiež Micron, Epistar, Powerchip, Nuvoton alebo Nanya.

V krátkodobom horizonte by nemali nastať žiadne výpadky výroby. Keďže sucho neprišlo zo dňa na deň, krajiny i firmy sa naň pripravovali. Podľa zahraničných správ si už ale napríklad TSMC necháva voziť vodu v cisternách. Jedna továreň spotrebuje 20 až 40 miliónov litrov denne. List Liberty Times vypátral , že TSMC zásobujú vozy s objemom asi 20-tisíc litrov, takže na pokrytie dennej spotreby ich musí doraziť aspoň tisíc.

Dovážaná voda pritom komplikuje dopravu, zvyšuje náklady a hlavne nejde o trvalo udržateľné riešenie. Pokiaľ bude aj tohtoročná sezóna bez dažďov, môže to do budúcna ohroziť produkciu čipov. Linky TSMC pritom idú na sto percent a dopyt po výrobe silne prevyšuje ponuku.