Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

V SF sa debutovo predstaví španielsky violončelista P. Ferrández

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Program koncertov doplnia Danzas fanatásticas Joaquína Turinu zo Sevilly.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) avizuje poslednú tohtoročnú symfonickú dvojicu koncertov. Vo štvrtok a piatok 8. a 9. decembra sa predstaví pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistom večerov bude španielsky violončelista Pablo Ferrández.

"V tomto roku sa mladý Španiel debutovo predstavil v Českej filharmónii a v ďalších európskych metropolách spolu s legendárnou Anne-Sophie Mutterovou. V Slovenskej filharmónii uvedie hebrejskú rapsódiu pre violončelo a orchester Schelomo Ernesta Blocha," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Schelomo, hebrejskú rapsódiu pre violončelo a orchester, ktorá je šiestym a zároveň posledným dielom Blochoveho tzv. Židovského cyklu, odohrá Ferrández, považovaný niektorými hudobnými znalcami za nového violončelového génia, na vzácnom nástroji z dielne Antonia Stradivariho.

Program koncertov doplnia Danzas fanatásticas Joaquína Turinu zo Sevilly. "Jedno zo skladateľových najslávnejších diel. Pri komponovaní sa inšpiroval románom Josého Mása La orgía. Turina pôvodne skladbu skomponoval pre sólový klavír a neskôr vytvoril verziu pre orchester, ktorá bola uvedená ako prvá v roku 1920. Venoval ju svojej manželke," približuje filharmónia.

Koncerty uzavrie výber baletných suít Romeo a Júlia Sergeja Prokofieva. "V naštudovaní šéfdirigenta Daniela Raiskina to bude hudba prvých dvoch – Suita č. 1, op. 64a a Suita č. 2, op. 64b," spresňuje SF. Pred piatkovým koncertom (9. 12.) pozýva na stretnutie so šéfdirigentom Raiskinom vo foyeri o 18.15 h.