Na hlavný obsah

Lavrov: NATO prináša deštrukciu a utrpenie

Západ podľa neho mohol odvrátiť vojnu na Ukrajine.

Lavrov: NATO prináša deštrukciu a utrpenie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: Profimedia

Západ sa snaží privlastniť si Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), organizácia je tak úplne podriadená Bruselu a Spojeným štátom, vyhlásil podľa agentúry Reuters šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Západ mal podľa neho reálnu možnosť odvrátiť konflikt na Ukrajine, ale nehľadel na ruské záujmy.

OBSE podľa Lavrova stráca na dôležitosti a bezpečnosť v Európe sa drobí. NATO šéf ruskej diplomacie obvinil z toho, že prináša deštrukciu a utrpenie.

Západ podľa Lavrova mal možnosť odvrátiť ruskú inváziu na Ukrajinu, ale nehľadel na bezpečnostné požiadavky Ruska. To požadovalo záruky, že sa NATO nebude v budúcnosti rozširovať o ďalšie krajiny východnej Európy.

Rusko mesiace pred napadnutím Ukrajiny vo februári opakovalo, že požaduje od NATO a USA záruky pre svoju vlastnú bezpečnosť. Okrem iného chcelo garanciu, že Ukrajine alebo Gruzínsku neumožnia vstúpiť do NATO. Domáhalo sa aj stiahnutia Aliancie z východnej a strednej Európy. Tieto ruské požiadavky boli podľa západných predstaviteľov však nereálne.

V poľskej Lodži sa vo štvrtok (1. 12.) začína rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín OBSE, na ktorom sa zúčastňuje aj šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. Varšava minulý mesiac odmietla vydať Lavrovovi vízum, vzťahujú sa naň totiž sankcie EÚ. Rusko tak má zastupovať stály predstaviteľ pri OBSE, teda veľvyslanec.

Dodávky zbraní

Lavrov tiež vyhlásil, že USA a NATO sa priamo zúčastňujú vojny na Ukrajine, pretože dodávajú Kyjevu zbrane.

„Vyraďujeme z prevádzky energetické objekty na Ukrajine, ktoré vám (Západu) umožňujú dodávať Ukrajine smrtiace zbrane slúžiace na zabíjanie Rusov, takže nemá cenu hovoriť, že sa USA a NATO nezúčastňujú tejto vojny,“ uviedol Lavrov.

Použil pritom priamo slovo vojna, hoci doteraz Rusko konflikt na Ukrajine označovalo spojením „špeciálna vojenská operácia“. Oznámil tiež, že vo väčšine prípadov určujú ciele, na ktoré Ukrajina útočí, jej západní „páni“.

Skoršie vzťahy Ruska so Západom sa už podľa neho neobnovia. „Až raz naši západní susedia, pretože so susedstvom sa nedá nič robiť, a naši bývalí partneri budú mať záujem na obnove spolupráce o európskej bezpečnosti, tak žiadna obnova nebude,“ uviedol Lavrov.

Eskalácia napätia v Juhočínskom mori

Lavrov vo štvrtok obvinil NATO z eskalácie napätia v Juhočínskom mori, ktorá predstavuje riziko pre Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Juhočínske more sa v súčasnosti stáva jedným z tých regiónov, kde sa NATO nebráni eskalácii napätia, ako to bolo kedysi na Ukrajine,“ povedal Lavrov na tlačovej konferencii.

„Vieme, ako vážne Čína berie takéto provokácie, nehovoriac o Taiwane a Taiwanskom prielive. Rozumieme, že hranie sa s ohňom v týchto regiónoch zo strany NATO prináša pre Ruskú federáciu hrozby a riziká,“ uviedol šéf ruskej diplomacie.

Lavrov dodal, že práve pre nebezpečné správanie Severoatlantickej aliancie Rusko rozvíja vojenskú spoluprácu s Čínou a majú aj spoločné vojenské manévre. „To, že sa tam členské štáty NATO pod vedením Spojených štátov snažia vytvoriť výbušnú situáciu v nadväznosti na Európu, všetci dobre chápu,“ pokračoval.

Minister neposkytol dôkazy na podporu svojich tvrdení, ale narážal na vytvorenie bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, Spojenými štátmi a Spojeným kráľovstvom.
      Lavrov tiež obvinil NATO zo snahy o zatiahnutie Indie do „protiruskej a protičínskej“ aliancie. To všetko sa podľa neho deje v čase, keď sa Západ snaží medzinárodne zdiskreditovať Rusko.           

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet