Unikátny model: Kto vyhrá parlamentné voľby
1 min. čítania
6.6.2023 14:14
akt. 25.09.2023 11:38
1 min. čítania

Unikátny model: Kto vyhrá parlamentné voľby

Aktuality.sk pripravili unikátny volebný model, z ktorého sa čitatelia pravidelne dozvedia, kto má najbližšie k víťazstvu v nasledujúcich parlamentných voľbách.

V dlhodobom porovnaní volebných modelov je možné vidieť, ako sa vyvíjajú šance politických strán. Údaje pravidelne aktualizujeme pri každom prieskume verejnej mienky. Zachytávajú však nálady verejnosti v čase zberu údajov, nie v čase zverejnenia prieskumu.

Model (známy ako poll of polls – „prieskum prieskumov“) nenahrádza jednotlivé prieskumy agentúr, ale vychádza z nich pri podrobných výpočtoch celkového váženého priemeru pre každú stranu.

Vývoj v čase

Kľúčový graf (nižšie) na interpretáciu prieskumov verejnej mienky zahŕňa vývoj všetkých modelov všetkých agentúr od volieb v roku 2020.

S každým novým prieskumom dochádza k novému prepočtu váženého priemeru podľa metodiky Mandáty.sk. Ten sa potom zohľadňuje k času, kedy sa uskutočnil samotný prieskum, nie kedy ho agentúra zverejnila – zachytené nálady voličov totiž zodpovedajú času, kedy sa prieskum uskutočnil, čo môže byť aj niekoľko týždňov dozadu.

A keďže názory voličov sa v priebehu času vyvíjajú (napríklad prieskum uverejnený v marci má podstatne menšiu váhu ako najnovší prieskum uverejnený v máji), výsledný priemer v grafe je vážený v čase.

Ako čítať graf a ako mu porozumieť

 

  • Po nabehnutí myšou sa zobrazia podrobnosti o prieskume.

  • Na riadkoch je zobrazený vážený priemer.

  • Kliknutím na ponuku môžete filtrovať podľa agentúry.

  • Kliknutím na legendu vyfiltrujete jednotlivé strany. Opätovným kliknutím sa zobrazí pôvodné zobrazenie so všetkými stranami.

Dátum prieskumu: Všetky agentúry vykonávajú prieskumy v určitom časovom období. Za dátum prieskumu považujeme stredný dátum, ku ktorému sa prieskum uskutočnil, nie dátum uverejnenia.

Prečo sa prieskumy líšia?

 

Volebný model je najbližší odhad toho, ako by voľby v danom čase dopadli. Zahŕňa odpovede respondentov, ktorí sa chystajú voliť. Tí sa buď rozhodujú pre konkrétnu stranu alebo skupinu, alebo váhajú medzi viacerými možnosťami. Agentúry sa líšia vo forme a spôsobe dotazovania, niektoré oslovujú voličov osobne, iné telefonicky alebo online.

 

Voliči, ktorí v danom čase váhajú medzi viacerými stranami a/alebo ktorí nie sú vôbec rozhodnutí voliť, majú veľkú váhu pri konečnom výsledku volieb. Napríklad len mesiac pred poslednými voľbami do parlamentu ich bola viac ako polovica. Ich (ne)aktivita potom ovplyvňuje, ako veľmi sa prieskumy líšia od skutočných výsledkov - často výrazne. Strany, ktorým sa podarí aktivizovať nerozhodnutých voličov a najmä nevoličov, si potom vo voľbách pripíšu lepší výsledok.

Čo sú volebné preferencie a čo je volebný model?

Niektoré agentúry zverejňujú volebné preferencie, iné zverejňujú volebný model.

 

Volebné preferencie využívajú len respondentov, ktorí sa pravdepodobne zúčastnia volieb a v čase prieskumu vedeli, koho budú voliť. Volebné preferencie zverejňujú agentúry AKO a FOCUS.

 

Volebný model je najlepší odhad toho, ako by voľby dopadli v čase prieskumu. Agentúra tu uplatní svoje know-how a s menšou váhou použije napríklad odpovede aj tých respondentov, ktorí si nie sú istí, či by volili a koho by volili. Volebné modely zverejňujú spoločnosti IPSOS, Median a NMS Market Research.

2023
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.