Na hlavný obsah

Veľká francúzska banka opúšťa viaceré trhy. Svoje pôsobenie prehodnocuje aj na Slovensku

V dvoch krajinách už ohlásila koniec.

Veľká francúzska banka opúšťa viaceré trhy. Svoje pôsobenie prehodnocuje aj na Slovensku
Na ilustračnej snímke pobočka banky BNP Paribas Personal Finance. Foto: https://personal-finance.bnpparibas/

Pobočka francúzskej banky BNP Paribas Personal Finance prehodnocuje svoje pôsobenie vo viacerých krajinách, v ktorých nedosahuje dostatočnú veľkosť. Medzi takými krajinami je, podľa informácií RTVS, aj Slovensko, kde pobočka tejto zahraničnej banky pôsobí pod značkou Cetelem.

„Môžem potvrdiť, že BNP Paribas Personal Finance spustila projekt strategickej transformácie, aby zaistila udržateľnosť svojho obchodného modelu,“ odpovedala vedúca oddelenia marketingu pobočky Cetelem Andrea Trebuľová na otázku, či BNP Paribas Personal Finance plánuje ukončiť svoje aktivity na Slovensku.

Zároveň dodala, že zmena zahŕňa „prehodnotenie aktivít v jednotlivých krajinách, kde banka nedosahuje dostatočnú veľkosť, aby absorbovala vysoké investície potrebné pre zabezpečenie svojej konkurencieschopnosti“.

Napriek možnému odchodu BNP Paribas Personal Finance zo Slovenska, pobočka naďalej klientom poskytuje všetky služby rovnako ako doteraz. „Naďalej poskytujeme pôžičky novým aj existujúcim klientom, tiež kreditné karty a nákupy na splátky v spolupráci s našimi partnermi,“ dodala Trebuľová.

Zrušenie alebo predaj banky

Vo všeobecnosti platí, že ak pobočka zahraničnej banky na Slovensku plánuje ukončiť svoju činnosť, do úvahy prichádzajú dve alternatívy.

Prvou je zrušenie banky. Znamená to, že banka ukončí všetky svoje činnosti, ktoré sa spájajú s vysporiadaním práv a záväzkov. Druhou možnosťou je jej predaj inej finančnej spoločnosti.

Redakcia spravodajského webu RTVS sa viackrát pokúšala kontaktovať aj priamo predstaviteľov komunikačného oddelenia BNP Paribas v zahraničí. Na otázky však nereagovali.

Koniec v Rumunsku i Bulharsku

BNP Paribas pred pár dňami potvrdila odchod z rumunského trhu. Ako uviedol tamojší web Ziarul Financiar, spoločnosti sa nepodarilo nájsť obchodného partnera, ktorý by tamojšiu pobočku prevzal. Banka, ktorá tam, podobne ako na Slovensku, vystupuje pod značkou Cetelem, tam tak po dobehnutí všetkých zmlúv a úverov úplne ukončí svoje finančné operácie.

V Bulharsku Francúzi partnera našli. Tamojšiu pobočku plánuje odkúpiť bulharská divízia gréckej Eurobank, ktorá v krajine podniká pod obchodným menom Postbank. Informuje o tom ekonomický portál See News, ktorý sa zameriava na dianie v juhovýchodnej Európe.

Bankové a obchodné tajomstvo

Dohľad nad finančným trhom na Slovensku a subjektami, ktoré na ňom pôsobia, má Národná banka Slovenska (NBS). Prípadný odchod pobočky zahraničnej banky komentovať nemôže.

„Takéto informácie podliehajú bankovému a obchodnému tajomstvu finančných subjektov,“ povedal vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

Nakoľko ide o banku so sídlom vo Francúzsku, NBS nedohliada nad ukončením jej činnosti, to má na starosti domovský orgán. NBS sa iba oznamuje zámer ukončiť činnosť takejto pobočky.

Nie je dôvod na obavy, tvrdí analytik

Podľa výkonného riaditeľa Finančného kompasu Mateja Dobiša nemajú klienti Cetelemu „žiadny dôvod na obavy“. Situácia je podľa neho spôsobená tým, spoločnosť BNP Paribas Personal Finance len zle odhadla svoje pôsobenie na slovenskom trhu.

Rovnako to vidí aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko a. s. Marián Búlik. „Aktuálnymi udalosťami sa pre klientov tejto spoločnosti zatiaľ nič nemení,“ povedal v rozhovore pre RTVS.

„Ak sa materská banka rozhodne túto pobočku na Slovensku predať, tak bude rokovať s veľkými bankovými hráčmi o jej odkúpení. Ak sa tak aj udeje, pôvodné produkty sa klientom budú postupne zamieňať za nové,“ vysvetlil Búlik.

Téme sme sa v RTVS venovali aj v relácii Ekonomika :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika