V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

K najnovším prírastkom košickej zoologickej záhrady patrí mláďa medveďa hnedého. Narodilo sa 8. januára trojročnej medvedici Tatranke, nazývanej tiež Xena, ktorá sa do zoo dostala v roku 2021 ako zachránené mláďa z voľnej prírody. Otcom je štvorročný samec Filip, ktorý je taktiež jeden zo zachránených tatranských medveďov a v zoo je o rok dlhšie, informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

19.04.2024 13:08
debata (9)
Košická zoo sa pochválila novým prírastkom - narodilo sa tam medvieďa Ares
Video

„V chovnom zariadení sme sa dočkali prekvapenia. Deň pred pôrodom sme pozorovali zmenu správania Tatranky,“ priblížila inšpektorka chovu Emília Kornúcová. Medvedica k sebe nechcela pustiť ďalšie dva medvede, s ktorými sa delila o vnútorný priestor, a robila si brloh.

Mláďa medveďa sa rodí hluché, slepé a málo osrstené. Matka ho prvé týždne neopúšťa a ukrýva ho pred svetom. Medvieďa tak nevideli prvých 15 dní ani chovatelia.

Medvedici Xene sa narodil Ares

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program. Mláďa prospieva aj preto, že Xena je skvelá matka.

Fotogaléria
Mláďa Ares v ZOO v Košiciach, apríl 2024
Medvedia matka s mláďaťom v ZOO v Košiciach 19....
+5Mláďa Ares v ZOO v Košiciach, apríl 2024

V druhej polovici januára ich matka zoznámila s prírastkom a prvýkrát sa išla nažrať. "Tatranka a mláďa v súčasnosti obývajú malý výbeh v tesnej blízkosti dvoch súrodencov Máši a Filipa. Mláďa prospieva aj preto, že Tatranka je skvelá matka.

tomáš taraba, sns, fico, pellegrini, danko, stretnutie Čítajte viac Odstrel medveďov sa môže začať o dva týždne, verí Taraba. Aktivisti sa obávajú začiatku trofejného lovu

Začiatkom marca jej potomok vážil takmer 3,5 kilogramu a vtedy sme zistili, že ide o samca," vysvetlila Kornúcová. Návštevníci môžu vidieť matku aj mláďa vo výbehu od začiatku apríla.

V histórii košickej zoo ide o prvé mláďa odchovávané prirodzeným spôsobom. Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program, keďže rodičia sú nepríbuzní jedinci. Zoo informovala, že zakladá tak novú éru chovu medveďov hnedých a mláďa si chce ponechať.

Ako sa správať v lese, kde sa nachádzajú medvede
Video

Ostatných osem medveďov s výnimkou najstaršieho Žaba pravdepodobne nájde svoj nový domov v európskych či svetových zoo. Hlavné slovo v tomto prípade dostane európska koordinátorka záchranného programu pre medvede hnedé, ktorá sa príde oboznámiť s chovom košických medveďov v júni.

oznam, medvede, Trnavá Hora Čítajte viac Kuriózny oznam zakazoval medveďom vstup do dediny. Po pár dňoch ho niekto „šlohol“
9 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý