Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tragédia v Indii si vyžiadala najmenej 288 obetí: Toto bola príčina
Zdielať na

Tragédia v Indii si vyžiadala najmenej 288 obetí: Toto bola príčina

ODIŠA / Najmenej 288 ľudí zahynulo a 850 ďalších bolo so zranením prevezených do nemocníc, keď sa v indickom štáte Odiša vykoľajilo viac než desať vagónov expresu, ktorý sa zrazil s nákladným vlakom. Príčinou mala byť chyba elektronického signalizačného systému.

Tragickú zrážku vlakov v Indii spôsobila chyba elektronického signalizačného systému. Povedal to indický minister železníc Ašvi-ni Vaiš-nav. Minister tiež uviedol, že úrady majú podozrivých, ktorí za nehodu nesú zodpovednosť. 

Aktuálne na mieste robotníci s ťažkou technikou odstraňujú poškodenú trať, zdemolované vlaky a elektrické káble. Osobné vlaky sa pri zrážke pohybovali rýchlosťou takmer 130 km/h. Na sociálnych sieťach pritom silnie kritika na adresu indickej vlády za nedostatočné investície do železničnej infraštruktúry a žiadajú rezignáciu ministra železníc.

Zasahovali všetky záchranné zložky

Na mieste zasahovalo asi 500 policajtov a záchranárov, ktorí sa snažili dostať k ľuďom uväzneným vo vnútri vagónov a do záchrannej operácie sa zapojilo 200 sanitiek. 

"Máme 207 mŕtvych a toto číslo stúpa, pretože je veľa zranených," uviedol náčelník zboru hasičov v štáte Odiša Sudhanšu Sarangi. Od tej doby bolo vyčíslených až 288 obeti a viac ako tisíc zranených. "Všetkým postihnutým bude poskytnutá maximálna možná pomoc," uviedol na Twitteri indický premiér Naréndra Módí. 

Podľa hovorcu ministerstva železníc sa po zrážke s nákladným vlakom vykoľajilo desať až dvanásť vozňov expresu. Časť z nich spadla na susednú trať, kde do nich narazil osobný vlak idúci z opačného smeru. Tri vagóny druhého vlaku sa tiež vykoľajili. "Zdá sa, že zranených je príliš veľa. Zháňame značný počet autobusov, aby previezli zranených do okolitých nemocníc," napísal na Twitteri Pradíp Džena, štátny tajomník Odiši. Podľa denníka Hindustan Times, k nehode došlo neďaleko železničnej stanice Bahanaga, kde sa Coromandel Express, ktorý je jedným z vlajkových vlakov indických železníc, zrazil s nákladnou súpravou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy