Na hlavný obsah

Riaditelia škôl rozhodnutie prezidentky odsunúť zákon o troch hodinách telesnej výchovy vítajú. Nemajú priestory ani učiteľov

Poslanci môžu prezidentkino veto prelomiť.

Riaditelia škôl rozhodnutie prezidentky odsunúť zákon o troch hodinách telesnej výchovy vítajú. Nemajú priestory ani učiteľov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prezidentka nepodpísala zákon o tretej hodine telesnej výchovy v školách. Navrhuje, aby ju mali školáci najskôr o dva roky. Povinný telocvik mal začať platiť od septembra.

Podľa prezidentky školy nemajú na zavedenie noviniek dosť času. Poslanci môžu jej veto prelomiť a zákon schváliť aj tak.

Riaditelia škôl uvítali, keď prezidentka navrhla odsunúť platnosť zákona na neskôr. „To, že deti potrebujú viac telocviku na tom sa zhodneme všetci. Problematické bolo to riešenie. Zaviesť tretiu hodinu bez toho, aby bola pripravená infraštruktúra, je problém,“ priblížila riaditeľka základnej školy v Košiciach Danka Daneshjoová.

„Vieme sa zariadiť v tom zmysle, že si nájdeme priestory, telocvikárov alebo trénerov. Ale predsa ten priestor 24 mesiacov je viac ako tri mesiace,“ upozorňuje prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Prezidentka Zuzana Čaputová upozorňuje na viacero problémov, ktoré by mohli školám v septembri spôsobiť komplikácie.

„Navýšenie počtu hodín telesnej výchovy by znamenalo, zníženie počtu hodín iných predmetov, a to najmä odborných, čo by znamenalo aj zníženie úväzkov učiteľov. Naopak, vyvolalo by to potrebu výberových konaní na nových učiteľov telesnej výchovy, ktorých je už v súčasnosti nedostatok,“ tlmočil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Motorika detí ide dole vodou, pri tých dvoch hodinách telesnej výchovy nie sú schopné naplniť vzdelávacie štandardy. Mrzí ma, že pani prezidentka nemyslí na tieto fakty,“ hovorí splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera (OĽANO).

Polovica škôl nemá telocvičňu

Hlava štátu pripomína, že polovica škôl nemá ani telocvičňu, kde by cvičili. Navrhovatelia zákona si myslia, že by si školy poradili. Pre takéto prípady platí výnimka.

„Tri roky mali možnosť navnímavať túto tému, bola korektne komunikovaná. Vyšli sme školám v ústrety, tam kde nemajú telocvičňu, tam je práve ten odsun na september 2025,“ zdôraznil Kučera.

Parlament môže na najbližšej schôdzi, ktorá je teraz v júni, veto prezidentky prelomiť a tretiu hodiny telocviku schváliť.

„Pripravujeme úväzky, pripravujeme organizáciu budúceho školského roka. Stále nevieme či máme prijať naviac telocvikára, či máme prepustiť angličtinárov, ktorých sme mali doteraz prijatých, sme stále v neistote,“ sťažuje sa riaditeľka jednej z bratislavských základných škôl Erika Drgoňová.

Karol Kučera hovorí, že sa riaditelia nemusia obávať. Učiť telocvik môžu od septembra na polovičný úväzok aj tréneri alebo študenti trénerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko