Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Fed aj napriek zrýchleniu inflácie nesprísni menovú politiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kľúčová sadzba Fedu je aktuálne takmer na nule. Fed navyše mesačne kupuje dlhopisy v objeme minimálne 120 miliárd USD (98,82 miliardy eur).

Atlanta 17. mája (TASR) - Šéf atlantského Fedu Raphael Bostic uviedol, že je spokojný s ultrauvoľneným nastavením menovej politiky centrálnej banky (Fed), aj keď inflácia v USA sa výrazne zrýchlila.

"Ešte stále nám chýba 8 miliónov pracovných miest v porovnaní s tým, kde sme boli pred pandémiou," povedal Bostic v rozhovore pre CNBC. Dodal, že kým sa trh práce výrazne nezotaví, menová politika Fedu musí zostať výrazne akomodatívna.

Kľúčová sadzba Fedu je aktuálne takmer na nule. Fed navyše mesačne kupuje dlhopisy v objeme minimálne 120 miliárd USD (98,82 miliardy eur).

Investorov a ekonómov znepokojila spáva o vývoji inflácie v apríli, ktorej medziročné tempo sa zrýchlilo na 4,2 %, čo bolo výrazne nad očakávaniami Wall Street.

Správa o vývoji na trhu práce zároveň ukázala, že zamestnanosť sa zvýšila podstatne menej, než sa prognózovalo. Počet zamestnaných stúpol len o 266.000, pričom ekonómovia počítali s nárastom až o jeden milión. Tieto slabé čísla však zároveň znížili očakávania, že Fed by mohol začať sprísňovať menovú politiku skôr, než sa predpokladalo.

(1 EUR = 1,2143 USD)