Denník N

Ako zvýšiť šťastie? Pozorovali mierny efekt vďačnosti, obdarovania či kontaktu s druhými

Ilustračné foto – Tim Mossholder/unsplash.com
Ilustračné foto – Tim Mossholder/unsplash.com

Štúdie zahrnuté do nového výskumu vykazujú skôr nízke hodnoty. „Očakávať, že jedna konkrétna vec bude mať zásadný vplyv na náš pocit šťastia, je skôr nerealistické,“ dodáva psychológ.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

klasickej štúdii z roku 1988 dali ľuďom do úst pero tak, aby navodzovalo úsmev alebo zamračenie. V prvom prípade ho ľudia držali medzi zubami, v tom druhom špúlili pery.

Účastníci experimentu sa potom pozerali na kreslené vtipy a hodnotili, nakoľko sú zábavné.

Autori zistili, že osoby s navodeným úsmevom na tvári považovali karikatúry za vtipnejšie.

Vysvetľovať to mala teória, podľa ktorej je naše prežívanie spojené s tým, čo robí naše telo (usmievam sa → som šťastný).

Pero medzi zubami či perami navodzovalo buď úsmev, alebo mračenie. Reprofoto – E.-J. Wagenmakers a jeho tím (2016): Perspectives on Psychological Science/Flickr/cc

Lenže tieto výsledky sa nepodarilo zopakovať.

Podobným spôsobom zlyhali aj mnohé iné štúdie, ktoré nedokázali zopakovať pôvodný psychologický výskum. Podľa mnohých odborníkov sa tak psychológia ocitla v replikačnej kríze.

Na čo sa možno v psychológii spoľahnúť, ak sa dá spochybniť aj klasický výskum?

Psychológovia Dunigan Folk a Elizabeth Dunnová, obaja z univerzity v Britskej Kolumbii, vydali nedávno štúdiu, do ktorej zaradili iba ten výskum o šťastí, ktorý podľa nich prešiel najprísnejším testom dôveryhodnosti. Ako vedci postupovali a čo zistili o spôsoboch, ako byť šťastnejší?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Duševné zdravie

Veda

Teraz najčítanejšie