Vláde neprešiel pokus o účtovné machinácie zhoršiť hospodárenie svojich predchodcov
Diskusia/ 10Uložiť článok
3 min. čítania
22. apr. 2024 o 17:46
3 min. čítania

Vláde neprešiel pokus o účtovné machinácie zhoršiť hospodárenie svojich predchodcov

Eduard Heger Zdroj: TASR - Pavol Zachar
Uložiť článok
Pre nezodpovedný prístup Slovensko zrejme dostane z Bruselu pokutu 450 miliónov eur za to, že v rozpočte odignorovalo výdavkové limity.

Deficit verejných financií bol vlani 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Finálne číslo rozpočtovej bilancie Slovenska za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, je oveľa nižšie ako tohtoročný rozpočet, za ktorý je už plne zodpovedná Ficova vláda (cca 6 % HDP).

Štatistický úrad zároveň potvrdil, že eurofondy, ktoré v Bruseli vybavil pre Slovensko ešte bývalý premiér Eduard Heger, sa celé zaúčtujú do minulého roka. Znamená to, že Ficovej vláde neprešiel pokus s rozpočtovým podvodom, ktorým chceli zhoršiť vlaňajší rozpočet a prikrášliť si ten svoj, aby to vyzeralo, že šetria a správajú sa zodpovedne.

„Štatistický úrad potvrdil, čo sme hovorili už vlani pri schvaľovaní rozpočtu, a to, že Fico s ministrom financií Kamenický urobili zo zákona roka podvod roka,“ povedal expremiér Eduard Heger. Dodal, že najnovšie rozpočtové čísla definitívne vyvrátili Ficovu a Kamenického lož, že za rozvratom verejných financií stojí vláda, na čele ktorej stál práve Heger. „Za zlý stav verejných financií nesú najväčšiu zodpovednosť vlády Smeru, ktoré v dobrých časoch rozhadzovali verejné peniaze vo veľkom a nepripravovali tak krajinu na horšie časy,“ doplnil podpredseda Demokratov Heger.

Ak si odmyslíme Ficov rozpočtový podvod, ktorý súčasná koalícia zo zákona stále nevyhodila, hrozí, že tento rok sa diera v rozpočte prehĺbi podľa zákona o štátnom rozpočte až na 6 % HDP (7,8 mld. eur), čo je skoro o 2 miliardy viac ako vlani. Fico tak za jediný rok zadlží každého jedného občana, vrátane novorodencov, zhruba o 400 eur.

Vlaňajšia diera v rozpočte mohla byť oveľa nižšia, keby sa Fico a Pellegrini nesprávali k peniazom daňových poplatníkov nezodpovedne: „Ak by Ficov Smer a Pellegriniho Hlas nepoužili na prezidentskú kampaň Petra Pellegriniho zo štátneho rozpočtu, teda z vrecka všetkých ľudí, zhruba miliardu eur, vlaňajší deficit rozpočtu skončil zhruba na 4 % HDP,“ povedal bývalý štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík. V takom prípade by to znamenalo, že Ficov tohtoročný deficit by bol skoro o 3 miliardy eur vyšší ako tohtoročný, keď krajinu viedla najprv Hegerova a neskôr úradnícka vláda. Fico prišiel k moci v októbri.

Nezmysly, že minulá koalícia mala rozbiť verejné financie, vyvrátil aj ďalší údaj štatistického úradu. Hrubý verejný dlh Slovenska skončil vlani na 56 percentách HDP, čo je skoro o dva percentuálne body menej ako v roku 2022. Moderné ekonomické teórie hovoria, že je správne a žiaduce, aby vlády pomáhali ľuďom a ekonomike počas krízy aj na úkor deficitu. Počas kríz, ktorým čelila minulá koalícia stúpol štátny dlh o 8 % HDP. „Po finančnej a ekonomickej kríze spred 15 rokov, keď vládol Fico, stúpol štátny dlh až o vyše 25 % HDP. Nezamestnanosť bola pritom za Hegera výrazne nižšia ako za Fica. Hegerova vláda zvládla ekonomické krízy jednoznačne lepšie ako súčasný premiér,“ povedal ekonóm a kandidát Demokratov na europoslanca Tomáš Meravý.

Pre nezodpovedný prístup Slovensko zrejme dostane z Bruselu pokutu 450 miliónov eur za to, že v rozpočte odignorovalo výdavkové limity. Nechcelo sa im šetriť, chceli rozhadzovať a všetci za to budeme pravdepodobne pykať. Z týchto peňazí sa mali zaplatiť projekty z Plánu obnovy. Peniaze na projekty z Bruselu nebudú a bude to treba zaplatiť z nášho rozpočtu. Škoda môže byť dokonca až dvojnásobná – 900 miliónov eur. Z tejto sumy sa môžu tento alebo budúci mesiac zaplatiť penzie všetkým dôchodcom: „O túto sumu Slovensko zrejme príde, ak Fico s ministrom financií Kamenickým nedostanú rozum a nevrátia do rozpočtu výdavkové limity. A na dôchodky si bude musieť štát znova požičať. Toto sa nedá nazvať inak ako rozpočtová vlastizrada,“ uzavrel Jančík.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Robert Fico, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.