Aktuálne 28. marec 2023

Britské ministerstvo obrany Rusi utrpeli v bojoch o Avdijivku veľké straty, prišli o množstvo tankov

TASR
TASR

Ruský desiaty tankový pluk ich stratil pri pokuse obkľúčiť Avdijivku z juhu. Tento pluk je pritom prvou väčšou formáciou, ktorú Moskva vytvorila od augusta 2022, informoval britský rezort obrany.

Ruský desiaty tankový pluk ich stratil pri pokuse obkľúčiť Avdijivku z juhu. Tento pluk je pritom prvou väčšou formáciou, ktorú Moskva vytvorila od augusta 2022, informoval britský rezort obrany.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rusi utrpeli v bojoch o Avdijivku veľké straty, prišli o množstvo tankov
Foto: TASR/AP

Ruské sily utrpeli v bojoch o východoukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti veľké straty. Podľa hodnotenia britského ministerstva obrany zverejneného na Twitteri prišiel 10. tankový pluk ruskej armády pri pokuse o obkľúčenie Avdijivky o značnú časť svojej techniky, uviedla agentúra DPA.

Rezort obrany v Londýne uviedol, že ruské sily dosiahli pri Avdijivke len „zanedbateľný postup“. „Ruský desiaty tankový pluk prišiel pri pokuse obkľúčiť Avdijivku z juhu o veľkú časť svojich tankov,“ uviedlo ministerstvo v tvíte.

Tento pluk je prvou väčšou formáciou, ktorú Moskva od augusta 2022 vytvorila osobitne na podporu tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.

Pluk má však podľa viacerých zdrojov problémy so slabou disciplínou a morálkou vojakov. Napriek tomu, že vojaci pravdepodobne absolvovali výcvik v Bielorusku, bojové operácie tejto formácie sú podľa všetkého efektívne len vo veľmi obmedzenej miere, konštatuje britské ministerstvo.

Straty desiateho pluku podľa Londýna súvisia zrejme z veľkej časti s „takticky chybnými frontálnymi útokmi“ podobnými tým, aké ruské sily v uplynulých mesiacoch uskutočnili napríklad v okolí mesta Vuhledar.

Mesto Avdijivka leží len 13 kilometrov od Donecka – Ruskom ovládaného administratívneho centra Doneckej oblasti – a približne 90 kilometrov juhozápadne od obliehaného Bachmutu. Najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy Vitalij Barabaš v pondelok odporučil všetkým civilistom, aby mesto opustili.

Pred inváziou ruskej armády vo februári 2022 mala Avdijivka asi 30-tisíc obyvateľov. Po viac ako roku bojov zostalo v meste len 2300 ľudí, z toho 1960 je odkázaných na dodávky humanitárnej pomoci, uviedol Barabaš začiatkom marca.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0