Samosprávy nevedia garantovať miesta pre deti v materských školách: Dajte nám limity, ktoré sú splniteľné
3 min. čítania
1.6.2023 14:08
3 min. čítania

Samosprávy nevedia garantovať miesta pre deti v materských školách: Dajte nám limity, ktoré sú splniteľné

Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
Členovia vlády dnes rokovali so samosprávami na úrade vláde o pláne obnovy. Jednou z tém, ktorú otvorili, boli aj miesta v materských školách pre všetky deti. Už teraz hovoria, že za rok to nemajú šancu stihnúť.

Dva roky od schválenia plánu obnovy, vyhlásil štát 60 výziev. Dnes členovia vlády rokovali s predstaviteľmi samospráv o rôznych investíciách z plánu obnovy.

Diskutovali o zariadeniach sociálnych služieb či o optimalizácií siete nemocníc. Venovali sa aj téme materských škôl. Štát chce totiž garantovať deťom miesto v škôlke.

„Nie sme v stave vo všetkých mestách a obciach zagarantovať budúci rok od septembra miesta pre všetky štvorročné deti,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

V pláne obnovy je na vytvorenie nových kapacít vyčlenených až 135 miliónov eur. Budúci september by mali dostať miesta všetky štvorročné deti a v roku 2025 aj deti, ktoré majú tri roky. Samosprávy však miesta nestíhajú vytvoriť, potrebujú viac času.

Sú mestá a obce, kde s kapacitou problém nie je a deti tak miesto v materskej škole dostanú. Už teraz samosprávy upozorňujú, že problém je v oblastiach, kde sú marginalizované komunity alebo satelity v blízkosti hlavného mesta. Reakcia zo strany vlády podľa slov Božika nebola zatiaľ žiadna.

„Samosprávy sa tomu nebránia, aby vytvárali podmienky pre všetky deti, každý starosta či primátor by to chcel, veď rodičia týchto detí sú jeho voliči. Za rok sa to ale nedá, ani za dva. Hovoríme minimálne o troch až štyroch rokoch tak, aby sa to mohlo celé sprocesovať,“ objasňuje šéf ZMOSu pre Aktuality.sk.

Bývalá vláda podľa jeho slov hovorila o tom, že materské školy môžu byť napríklad v kultúrnych domoch. S tým ZMOS nesúhlasí, pretože aj tam musia byť veci prispôsobené deťom, vrátane toalety či metrov štvorcových.

„Občan príde na obecný úrad a bude hovoriť, že chce miesto pre dieťa. Starosta pokrčí plecami a povie, že nemá. Rodič sa môže sťažovať, a tam to končí. Sankciu samospráva nedostane, pretože nemá za čo,“ objasňuje šéf Združenia miest Slovenska Božik.

Vysvetľuje, že keď bývalá vláda zrušila sankcie, tak vedela, že tento zákon je nevykonateľný. „Je dôležitý preto, aby bol míľníkom a aby sme dostali uvoľnené peniaze z plánu obnovy,“ dodáva ZMOS.

Čo považujú samosprávy za problém

Samosprávy medzi najkritickejší problém považujú proces hodnotenia, ktorý potrebujú urýchliť, aby sa termíny projektov neposúvali.

Mestá potrebujú tiež posilniť administratívne kapacity a vytvoriť priestor na to, aby samospráva vedela zamestnať ľudí za európske peniaze tak, ako je to v susednom Česku. Na Slovensku sú zamestnanci financovaní z podielových daní. Samosprávy preto hovoria, že v budúcnosti by sa práve toto mohlo zmeniť.

Rovnako sa dnešnom rokovaní vlády pýtali, čo presne bude financované z plánu obnovy a čo bude financované z nového Programu Slovensko.

„Čo považujeme za veľmi dôležité, je aj otázka podpory budovania zariadení sociálnych služieb, kde máme trošku problém,“ vysvetľuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček zas hovorí, že mnoho obcí bude mať problém so spolufinancovaním nových projektov. Samosprávy sú totiž v komplikovanej finančnej situáciu po pandémii a energetickej kríze.

„Hovorí sa, že je približne jedna miliarda nevyčerpaná, tak sme poprosili, aby finančné prostriedky, ktoré zostali nevyčerpané, boli použité na pomoc pri spolufinancovaní projektov v novom programovacom období,” dodáva šéf únie Rybníček.

Viac si pozrite vo videu po rokovaní vlády a samospráv:

Samosprávy sa zhodujú, že vláda odborníkov je otvorená rokovaniam a dnes pri jednotlivých témach z oblasti zdravotníctva, školstva či dopravy, dospeli k dôležitým poznaniam a rozhodnutiam.

Balík peňazí pre Slovensko

Dva roky od schválenia plánu obnovy, štát vyhlásil približne 60 výziev za 2,3 miliardy eur. „Samosprávy sú kľúčovým partnerom pre plán obnovy,“ hovorí dnes po rokovaniach podpredsedníčka vlády pre plán obnovy Lívia Vašáková.

Pre samosprávy sú aktuálne otvorené výzvy za asi 528 miliónov eur na zvýšenie kapacít škôl, obnovu historických budov či podpora ambulancií všeobecných lekárov.

Plán obnovy predstavuje balík investícií a reforiem, ktoré budú na Slovensku realizované do roku 2026. Rozdelený je do piatich základných oblastí:

  • lepšie vzdelanie pre každého,
  • konkurencieschopné a inovatívne Slovensko,
  • zelené Slovensko,
  • zdravý život pre každého,
  • efektívny štát a digitalizácia. 
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.