Jean-Michel Jarre: Prvý pasažier v kokpite nášho lietajúceho auta

Krstný otec elektronickej hudby a inovátor Jean-Michel Jarre sa stal prvým pasažierom na svete, ktorý vzlietol v lietajúcom aute AirCar spoločnosti KleinVision. Stalo sa tak v rámci príprav na otvárací koncert festivalu vedy a hudby Starmus, na ktorom sa okrem Jarreho predstaví aj Sir Brian May z kultovej kapely Queen.

24.04.2024 18:15
debata
Lietajúce auto spoločnosti KlienVision... Foto: KleinVision
AirCar - Jean-Michel Jarre Lietajúce auto spoločnosti KlienVision dizajnéra a vynálezcu Štefana Kleina privítalo v kokpite vzácneho hosťa – francúzskeho priekopníka elektronickej hudy Jeana-Michela Jarreho.

AirCar, ktorý signalizuje novú éru inovácií v doprave, získal osvedčenie o letovej spôsobilosti už v januári 2022 a odvtedy má za sebou úctyhodných 130 letových hodín a viac ako 520 vzletov. Unesený bol aj francúzsky hudobník. „Je to ako v knihe Julesa Verna , ale naozaj! Jednu sekundu hovoríte s vodičom a potom ste tam hore vo vzduchu s pilotom – úžasný zážitok!“ povedal Jarre po absolvovaní dvoch letov na medzinárodnom letisku v Piešťanoch.

TOP SR Bratislava Aircar Auto Lietajúce Prílet BAX Čítajte viac Slovenské lietajúce auto budú vyrábať Číňania. Za licenciu zaplatili 7-miestnu sumu

Umelcovo vzrušenie bolo hmatateľné, keď žasol nad týmto futuristickým zážitkom, dokonale odrážajúcim tému jeho nadchádzajúceho otváracieho koncertu festivalu Starmus, ‚The Bridge from the Future‘ , podporovaného spoločnosťou ESET, globálnym lídrom v oblasti digitálnej bezpečnosti.

Pozrite si let slávneho francúzskeho hudobníka v slovenskom lietajúcom aute

Video

„Pridanie AirCaru do Starmusu je fantastickým doplnkom nášho festivalového zážitku,“ povedal Garik Israelian, astrofyzik z Inštitútu astrofyziky na Kanárskych ostrovoch a spoluzakladateľ Starmusu spolu so Sirom Brianom Mayom. „Odzrkadľuje vzrušujúcu cestu, na ktorú sa vydávame, počnúc monumentálnym koncertom Jeana-Michela a Briana, ktorý nás poháňa do nových výšin, stúpajúc po boku umelcov a inšpiratívnych mysliteľov, ako je Jane Goodallová, a vraciame sa na Zem s múdrosťou astronauta Chrisa Hadfielda.

Air Car - 2021 Čítajte viac AirCar: Slovenské lietajúce auto má povolenie lietať! Výroba je za rohom

„AirCar nebude len súčasťou otváracieho koncertu festivalu, ale bude predstavený aj v Starmus Campe, ktorý spolu s odovzdávaním medailí Stephena Hawkinga a deviatimi prednášajúcimi nositeľmi Nobelovej ceny premení Bratislavu na svetové hlavné mesto vedy.“ Filmový režisér Todd Douglas Miller , držiteľ ceny Emmy za film Apollo 11, zachytil historický moment, keď nakrútil AirCar stúpajúci do výšky 2500 stôp.

AirCar - Jean-Michel Jarre
AirCar - Jean-Michel Jarre
+23AirCar - Jean-Michel Jarre

"Vyzerá to nemožné. Vyzerá to, že AirCar robí niečo, čo by robiť nemal,“ poznamenal Miller a zdôraznil prelomovú povahu AirCaru. Profesor a dizajnér Štefan Klein, vynálezca a pilot, vyjadril svoju hrdosť, keď sa Jean-Michel stal inauguračným púasažierom. „Od snov k realite sme leteli spolu s Jean-Michelom, čím sme otvorili novú éru dopravy s nádychom mágie,“ povedal Klein chvíľu pred absolvovaním ďalšieho úspešného medzimestského letu z Piešťan do Nitry.

Anton Zajac, spoluzakladateľ spoločností KleinVision a ESET, ocenil pokrok, ktorý AirCar predstavuje v stieraní hraníc medzi cestami a oblohou. „Premosťujeme priepasť medzi cestou a nebom, dávame autám slobodu, ktorú symbolizovali pred 50 rokmi,“ poznamenal Zajac. Lety sa uskutočnili v Piešťanoch a znamenali významný krok smerom k budúcnosti, kde sa pozemné a letecké cestovanie plynule zbližuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Klein #Jean-Michel Jarre #lietajúce auto #AirCar #KleinVision
Články podľa značiek