Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stoltenberg reaguje na vyhlásenia Smeru: NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia (NATO) je na to, aby chránila demokraciu, otvorenosť a slobodu. Nikdy nebude zasahovať do domácich politických záležitostí. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v súvislosti s vyhláseniami Smeru-SD o tom, že komunikačná kampaň NATO môže zasahovať do volebnej kampane na Slovensku.

VIDEO NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg

NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Stoltenberg počas tlačovej konferencie s premiérom Ľudovítom Ódorom zdôraznil, že kampaň je transparentná aktivita, ktorú NATO organizuje v koordinácii s národnými orgánmi danej krajiny. "NATO organizuje rôzne informačné kampane v rôznych krajinách, je to úplne bežná vec," doplnil s tým, že podobná kampaň sa konala na Slovensku v roku 2017. "Je to súčasť našej dohody s našimi spojencami," skonštatoval.

Premiér nerozumie, prečo je okolo kampane taká hystéria

Nejde podľa neho o žiadnu tajnú aktivitu a podobné kampane organizuje napríklad aj Európska komisia, aby hovorila o výhodách nášho členstva v EÚ. Nedáva mu zmysel, ak niekto podporuje naše členstvo v NATO a zároveň spochybňuje aktivity Aliancie.

VIDEO Generálny tajomník NATO Stoltenberg rokoval s premiérom Ódorom

Generálny tajomník NATO Stoltenberg rokoval s premiérom Ódorom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na komunikačnú kampaň NATO s názvom s názvom Why Ukraine Matters/Prečo na Ukrajine záleží upozornil cez víkend šéf Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí, že okrem iného je jej cieľom zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine. Považuje to za zásah do volebnej kampane, keďže sa má realizovať cez leto a má byť určená pre ľudí vo vekovej a vzdelanostnej kategórii, ktorá kopíruje voličov Smeru-SD.

Fico žiada, aby NATO kampaň odložilo

Fico žiada, aby NATO kampaň odložilo na obdobie po septembrových parlamentných voľbách. Zároveň zdôraznil, že Smer-SD rešpektuje členstvo SR v NATO a plnenie našich záväzkov. V utorok Fico adresoval otvorený list generálnemu tajomníkovi NATO, v ktorom ho žiada o zrušenie verejnej súťaže, ktorú NATO vyhlásilo na kampaň.

VIDEO Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami

Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvá obrany a zahraničných vecí odmietli, že by kampaň NATO zasahovala do volebného procesu. Cieľom kampane je posilniť povedomie verejnosti o prínose členstva NATO pre bezpečnosť SR, uistiť verejnosť o schopnosti NATO posilňovať bezpečnosť SR a zvýšiť informovanosť o význame udržania podpory Ukrajiny pre bezpečnosť SR.

Viac o téme: VoľbyKampaňNATOJens StoltenbergSMER- SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu