V Bojniciach sa pripravujú na spustenie plateného parkovania

Presný termín spustenia systému ešte nie je daný, závisí od dokončenia procesov, predpokladá sa, že to bude počas mája.

18.04.2024 20:00
parkovanie Foto:
Bezplatné parkovanie bude v Bojniciach už čoskoro minulosťou. (ilustračné foto)
debata (9)

Návštevníci i obyvatelia Bojníc budú za parkovanie po novom platiť. Parkovací systém chce mesto spustiť po dokončení všetkých potrebných náležitostí ešte v prvom polroku tohto roka, jeho ambíciou je pokryť čo najväčšiu dobu letnej turistickej sezóny. Prostriedky, ktoré mesto z parkovacieho systému získa, chce investovať do infraštruktúry, ciest a chodníkov.

Regulácia statickej dopravy je podľa mesta nevyhnutnosťou. Samospráva v súčasnosti dokončuje zvislé a vodorovné dopravné značenie na území mesta, rovnako i softvér. Presný termín spustenia systému ešte nie je daný, závisí od dokončenia procesov, predpokladá sa, že to bude počas mája.

kosice Čítajte viac V Košiciach testujú bezkontaktné platby za parkovanie

Návrh nového systému parkovania je založený na platbe za parkovanie na vyhradených miestach formou SMS, prípadne mobilnej aplikácie pre návštevníkov mesta. V prípade obyvateľov s trvalým pobytom na systéme rezidentských kariet s cenou odstupňovanou podľa počtu áut. Mesto by sa nemalo deliť na zóny, existovať bude iba jedna centrálna, aj keď administratívne rozdelená na štyri časti. .

Súčasťou parkovacej zóny nebude parkovisko za kultúrnym centrom, to bude fungovať v režime ako doposiaľ. Parkovacia zóna bude zahŕňať územie Bojníc, nie mestskej časti Dubnica, obyvatelia Dubnice však budú mať možnosť zakúpiť si rezidentskú kartu.

Systém nie je úplne nemenný. Po letnej sezńe sa jeho efektivita vyhodnotí a ukáž sa, čo v praxi funguje a čo nefunguje. Následne sa aj s asistenciou dopravného inžiniera môže celý systém optimalizovať.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bojnice #parkovacia politika #spoplatnené parkovanie #parkovanie v Bojniciach
Články podľa značiek