Aktuálne 26. máj 2022

Vodca doneckých separatistov vyzval na urýchlenie ruskej vojenskej operácie

TASR
TASR

Vyhlásil, že Kyjev vraj nechal odstrihnúť mestá Doneck, Makijivka a Horlivka od dodávok vody. V Donbase je až 8000 ukrajinských zajatcov, tvrdia separatisti, podľa ktorých ich denne pribúdajú stovky.

Vyhlásil, že Kyjev vraj nechal odstrihnúť mestá Doneck, Makijivka a Horlivka od dodávok vody. V Donbase je až 8000 ukrajinských zajatcov, tvrdia separatisti, podľa ktorých ich denne pribúdajú stovky.

TASR

TASR

Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin vyzval na urýchlenie ruskej vojenskej operácie v Donbase, povedal v rozhovore pre ruskú štátnu agentúru Ria Novosti.

Pušilin bez poskytnutia dôkazov vyhlásil, že Kyjev vraj nechal odstrihnúť mestá Doneck, Makijivka a Horlivka od dodávok vody.

"Je tam zložitá situácia so zásobovaním vodou. Je to spôsobené skutočnosťou, že nepriateľ pri prvej príležitosti prerušil dodávky vody," tvrdí Pušilin ktorý varoval pred možnosťou, že by ukrajinská armáda mohla "vyhodiť do vzduchu" vodné elektrárne v oblasti. Z tohto dôvodu je podľa neho potrebné urýchliť vojenské ťaženie Moskvy. Podľa vodcu separatistov ruská armáda "už čoskoro" obsadí mesto Lyman.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojom pravidelnom rannom prehľade situácie na bojisku uviedol, že ruské sily sa sústreďujú na úplné ovládnutie mesta Lyman. Moskva sa tiež podľa Kyjeva chystá opäť útočiť na mesto Sloviansk.

V regióne je až 8000 zajatcov, denne ich pribúdajú stovky

Približne 8000 ukrajinských vojnových zajatcov je údajne zadržiavaných v dvoch separatistických "republikách" na východe Ukrajiny – v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Povedal to vo štvrtok predstaviteľ LĽR Rodion Mirošnik.

"Zajatcov je veľa. Samozrejme, na území Doneckej ľudovej republiky je ich viac, ale aj my ich máme dosť, momentálne je ich celkovo v regióne okolo 8000. To je veľa, pričom denne pribúdajú doslova stovky ďalších," povedal Mirošnik.

Stanica Sky News upozornila, že tieto informácie nie je schopná nezávisle overiť. Proruskí separatisti tvrdia, že v Donecku sa okrem iných nachádzajú aj ukrajinskí bojovníci, ktorí sa vzdali ruskej armáde v oceliarniach Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Kyjev očakáva ich skorú výmenu za zajatých Rusov, no Rusko naopak týchto vojakov považuje za svojich zajatcov a podľa vyhlásení viacerých ruských politikov aj tamojších sepratistických lídrov ich dokonca plánuje súdiť.

Experti aj západní politici v tejto súvislosti upozorňujú, že by to bolo v rozpore so Ženevskými konvenciami, ktoré upravujú aj zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. Tí podľa týchto medzinárodných dohovorov nesmú byť trestaní za účasť v bojoch, ale len za prípadné vojnové zločiny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia